Neve
7.2.2018

Kaukolämpö selättää kovatkin pakkaset - tuotanto tehokkaampaa kuin koskaan

vastavalo2_s.jpg

Talven pisin kovemman pakkasen jakso Rovaniemellä on ohi. Kaukolämmön tuotannon investoinnit ja jatkuva kehittäminen näyttivät nyt tarpeellisuutensa. Koko pakkasjakso hoitui puhtaasti paikallisilla polttoaineilla, eikä öljyä tarvinnut käyttää lainkaan. Tehoa Suosiolan voimalaitoksesta otettiin irti parhaimmillaan yli 150 megawattia. Tehostaminen näkyy suorana hyötynä myös asiakkaille, sillä esimerkiksi vuodelle 2018 ei ole tulossa hinnankorotuksia.

Voimalaitoksen hyötysuhteen parantamiseksi on tehty vuodesta 2012 lähtien määrätietoista kehitystyötä. Yhteistuotannon hyötysuhdetta on saatu nostettua yli 20 % viimeisen viiden vuoden aikana nykyiselle 97 % tasolle. Yhteensä hyötysuhteen parantaminen vuodesta 2012 on tuonut yli 3 miljoonan euron säästön vuositasolla. Tehokkuuden parantamisella saadaan muiden tuotannollisten kulujen nousua hillittyä, kun säästöt tulevat muun muassa polttoaineen kautta.

- Tuontipolttoaineiden käyttöä on leikattu reilusti ja käytämme kotimaisia paikallisia polttoaineita. Tämä työllistää lappilaisia polttoaineen tuottajia ja kaikkia polttoaineiden hankintaketjuun kuuluvia, sanoo tuotantojohtaja Jukka Partanen.

Suosiolan modernisointi on usean uudistuksen summa. Savukaasupesurin käyttöönotto vuonna 2014 nosti merkittävästi laitoksen hyötysuhdetta. Ennen savukaasujen lämpöenergia lauhtui piipun jälkeen taivaalla ja savukaasujen lämpö meni kirjaimellisesti harakoille. Nyt tämä energia otetaan talteen savukaasupesurissa ja piipuista purkautuu lauhtunutta savukaasua. Energian talteenoton lisäksi pesuri myös vähentää päästöjä merkittävästi. Savukaasupesurinkin tehokkuutta on parannettu kertaalleen tehonnostolla. Hukkalämpöä savukaasujen vesihöyrystä on saatu talteen vuosi vuodelta enemmän.

rekka ja murska.jpg

Kaukolämpö tuotetaan paikallisilla lappilaisilla polttoaineilla, kuten puuhakkeella. Poltossa syntyvä tuhka rakeistetaan luonnonmukaiseksi Naturlan-tuhkaraelannoitteeksi, jolloin ravinteet palaavat takaisin metsiin.

Viimeisin mittava työmaa on ollut vesihöyrykattilan uusiminen. Se käyttää lämmöntuotannossa edullisia kiinteitä kotimaista polttoaineita. Uusi kattila asennettiin vanhan kattilan paikalle nykyiseen rakennukseen. Rovaniemen keskustan alueen heinäkuun kaukolämpö tuotettiin vielä vanhalla kattilalaitoksella, jonka purku aloitettiin elokuun alussa. Uuden kattilan asennukset pääsivät alkamaan syyskuun lopulla. 17 metriä korkean kattilan asennusaikataulu oli tiukka, työmaalla oli parhaillaan 130 työntekijää varustelemassa kattilaa toimintakuntoon. Kattilan jatkuva lämmöntuotanto alkoi joulukuun 9. päivä, joka oli 9 päivää suunniteltua jatkuvan tuotannon aloittamishetkeä aikaisemmin.

- 2017 joulukuussa Rovaniemellä nähtiin jo kovia pakkasia, joten projektin viivästyminen olisi johtanut merkittävään öljyn käyttöön kiinteän polttoaineen kapasiteetin loppuessa. Vesihöyrykattilan uusimisen jälkeen öljykapasiteetin käynnistyskynnys on noin -30 astetta. Projektin viimeistelytyöt ja toinen koekäyttöjakso ovat parasta aikaa meneillään, kertoo Partanen.
Suosiolan voimalaitos on niin sanottu CHP-voimalaitos, eli siellä tuotetaan sekä lämpöä että sähköä. Lyhenne CHP tulee sanoista compained heat and power. Sähköä myydään sähkömarkkinoille yhteensä noin 125 -150 000 megawattituntia. Määrä vastaa noin 6500 - 7500 omakotitalon sähkönkulutusta vuodessa.

Myös omakäyttösähkön suhteen Suosiolan energiatehokkuutta on parannettu vuosien mittaan. Yksi uusimmista parannuksista on laitoksen valaistuksen muuttaminen tietokoneohjatuksi led-valaistukseksi. Tämäkin muutos säästää noin 13 000 Kwh sähköä kuukaudessa.

- Suosiolan energiantuotantoa on nyt kehitetty määrätietoisesti ja siitä on pidetty hyvää huolta. Suosiolan tekninen käyttöikä on nyt noin 40 vuotta, joten meillä on siis vielä ainakin 20 vuotta peliaikaa jäljellä. Tyytyväinen saa olla, sillä tekemämme tehostustoimenpiteet ovat kuitenkin olleet hyvin edullisia uuden laitoksen rakentamiseen verrattuna, kiteyttää Partanen.

vastavalo3_s.jpg

Suosiola ei ole paukkupakkasista moksiskaan!

 

LUE MYÖS!