Neve
30.9.2017

Korkalovaaran ulkoluokka on kestävän kehityksen oppimisympäristö

Syyskuun viimeisenä päivänä juhlittiin Korkalovaaran koululla Tila –ulkoluokan avajaisia. Ulkoluokan rakentuminen koulun pihalle on tarina siitä, kuinka oppilaiden omista ideoista voi syntyä jotain ennennäkemätöntä. Tila-ulkoluokka on kenties maailman ensimmäinen ulkoluokka, joka tuottaa itse tarvitsemansa energian. Lisäksi oppilaskunta kerää varoja itselleen ylimääräisen sähkön myynnillä. Aurinkosähköjärjestelmän ja sähkötyöt hoiti Napapiirin Energia ja Vesi Oy.

Korkalovaaran koulun pihalle rakennetaan oppimistilaa, joka tuottaa itse opetukseen käytettävän energian ja jakaa ylimääräisen energian yleiseen verkkoon. Koulun pihalle valmistuva tila toimii uudenlaisena oppimisympäristönä. Tilassa työskentelevät saavat digitaalisiin oppimisvälineisiin tarvitsemansa energian auringosta. Sähkön myynnistä saatavat tulot taas ohjataan oppilaskunnan käyttöön.

ulkoluokka_2.jpgTarina alkaa syksystä 2016 kun koulun oppilaskunnalle annettiin pieni budjetti, jonka puitteissa kouluympäristön viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta piti parantaa. Yhtenä ehdotuksena oli muun muassa nojailukaiteiden ostaminen koululle.

- Asiaa pohdittuaan oppilaskunta totesi, että he haluavat tehdä jotakin parempaa. Alkoi kehittyä ajatus oman energian tuottamisesta kestävän elämäntavan edistämisen hengessä. Vähitellen idea itse tuotetusta energiasta ja nojailukaiteista alkoivat yhdistyä yhdeksi kokonaisuudeksi, kertoo rehtori Mari Vuorisalo.

sahkoauto.jpg

auringot.jpg

Oppilaskunta ymmärsi tehtävän olevan haastava ja aloitti yhteistyökumppaneiden kartoittamisen hankkeelle. Mukaan hankkeeseen lähtivät Napapiirin Energia ja Vesi Oy sekä Lappset Group Oy. Oppilaskunta suunnitteli tilaa yhteistyössä Lappset Groupin suunnittelijoiden kanssa ja Napapiirin Energia ja Vesi Oy toimitti Tilaan aurinkoenergiajärjestelmän sekä teki tarvittavat sähkötyöt. Näin Tilan katolle saatiin kuusi kappaletta 300 watin aurinkopaneelia. Puuhamiehenä Neven puolelta oli kehittämispäällikkö Jouni Karasti. Tilaan lisättiin myös liikuntavälineitä, jotka motivoivat oppilaita liikkumaan.

Oppilaskunta käytti hankkeeseen runsaasti itse keräämiään varoja. Lisäksi rahoitusta saatiin Rovaniemen kaupungilta, sekä liikkuvan koulun hankerahastosta. Tila–ulkoluokka on rehtori Vuorisalon mukaan ollut koko koulun yhteinen hanke, jonka veturina on ollut oppilaskunta ja ideanikkareina sen jäsenet Julius Parkkinen, Ola Jomppanen, Emilia Lumme ja Fanni Klemetti.

ulkoluokka1.jpg