Neve
7.9.2017

Suosiolan uusi valaistus säästää rutkasti energiaa

Voimalaitoksen valaistus siirtyy led-aikaan. Valoa ja vaivattomuutta tulee lisää ja energiaa säästyy hurjasti.

sisavalot_s.jpg

Uusi valaistus on paitsi tehokas ja luonnonvalon kaltainen, myös erittäin energiapihi.


Suosiolan voimalaitos on laaja kokonaisuus, josta löytyy jos jonkinlaista konetilaa, työskentelytasoa, soppea ja nurkkausta. Työturvallisuus on yksi tärkeimmistä ja vaalituimmista asioista laitoksella. Kunnollinen valaistus on osa työturvallisuutta ja työssä viihtymistä. Tarkkuutta ja täsmällisyyttä vaativat työt eivät hämärässä onnistu.

Koska valoa tarvitaan paljon, tarvitaan myös lukuisa määrä valaisimia. Aiemmin tilat valaistiin loisteputkin sekä suurpainenatriumvalaisimin, mutta nyt valoa antavat nykyaikaiset, tehokkaat ja energiapihit led-valaisimet. Järjestelmää hallitsee äly. Toimintaa voidaan säätää ja tarkkailla suoraan tietokoneen ruudulta. Samalla myös kulutuslukemat saadaan talteen.

Henri Jokkala istuu työpöytänsä ääressä ja katselee kymmenkerroksisen kattilasalin tietoja. Kone raportoi kuukauden aikana uudella valaistuksella saadun säästön, joka on huima. Kuukaudessa säästyy led-valojen ansiosta 13 000 kWh vanhaan valaistukseen verrattuna. Se on sama kuin kaukolämmössä olevan pienen omakotitalon sähkönkulutus kahdessa vuodessa.

saasto_s.jpg

Uusi valaisinjärjestelmä säästää kuukaudessa sähköä saman verran kuin kaukolämmössä oleva pieni omakotitalo kuluttaa kahdessa vuodessa.Nykyisessä valaistuksessa on muitakin etuja kuin energiasäästö. Valon väri on miellyttävän luonnonvalon kaltainen ja valaisimien käyttöikä kymmeniä tuhansia tunteja. Automaatio tuo käyttöön vaivattomuutta.

- Loisteputket paloivat koko ajan samalla teholla, mutta uusi järjestelmä tunnistaa läsnäolon tiloissa ja valaistus kirkastuu sekä himmenee sen mukaan, miten tilaa käytetään. Kun järjestelmä havaitsee liikettä, valaistus kirkastuu automaattisesti. 20 minuutin kuluttua liikkeen loppumisesta valot himmenevät, kertoo Jokkala.

- Tarvittaessa, esimerkiksi huoltotöiden ajaksi, saadaan laitettua valaistus 100% teholle. Normaalisti valaisimia käytetään 90% teholla, lisää Jokkala.

Valot uusittiin heinäkuun aikaan voimakattilan kattilasaliin ja seuraavaksi on vuorossa uuden vesikattilan kattilasalin valaistus, pihavalaistus, näytteenottoaseman valot ja muut tilat. Kempeleläisen Greenled Oy:n toimittamien järjestelmien takaisinmaksuaika on Suosiolassa kohteesta riippuen 2,5 - 4 vuotta.

henkka_saataa_s.jpg

Henri Jokkala säätää laitteistoa.

 

aula_s.jpg

Kattilasalin ohella myös Suosiolan muut tilat muutetaan led-valaistukselle.