Neve

Katuvalaistus

Tie- ja katuvalaistukset ovat rakenteellisesti osa valtion ja kuntien yleistä tie- ja katuverkkoa. Muita julkisia ulkovalaistuksia ovat yleisten hiihtolatujen, liikuntapaikkojen, puistojen ja leikkipaikkojen valaistukset. Julkisia ulkovalaistuksia ylläpidetään verovaroin. Muita ulkovalaistuksia ovat kiinteistöjen alue- ja julkisivuvalaistukset, joista yleensä vastaavat kiinteistöjen isännöitsijät ja kunnossapito.

Rovaniemen Energia Oy:n urakointipalvelut huoltaa ja kunnossapitää kaupungin omistamat katuvalaistukset. Kaupungin katuvalaistuksen vioista voi ilmoittaa soittamalla numeroon 016 331 6910 tai vikailmoituslomakkeella. Kiireellisissä tapauksissa esim. liikennevahingon tai myrskyn aiheuttaman vaaratilanteen yhteydessä voi viasta ilmoittaa numeroon 016 331 6565.

Valaistuskausi eli valaistuksen käyttöaika on noin yhdeksän kuukautta elokuun puolivälistä toukokuun alkupuolelle. Kesän ajaksi valot sammutetaan. Vuotuinen käyttöaika on noin 3.400 tuntia. Huoltokausi on noin seitsemän kuukautta syyskuun alkupuolelta huhtikuun loppupuolelle, johon sisältyy vuodenvaihteessa noin neljän viikon tauko.

Lamppujen ryhmävaihto

 

Kaupungin katuvalaistus on jaettu huollon ja kunnossapidon sekä valojen ohjaamisen järjestämiseksi 12 alueeseen. Huollossa on käytössä lamppujen ryhmä- eli aluevaihto, jossa vuorollaan kunkin alueen lamput vaihdetaan kaikki kerralla uusiksi noin neljän vuoden välein. Näin lamput vaihdetaan, kun niiden valontuotto on käyttötuntien myötä alentunut ja ennen kuin lamppujen loppuun palaminen eli kuolleisuus kohoaa korkeaksi. Lamppujen ryhmävaihto suoritetaan kesällä.

Huoltoalueet

Kiiruna, Ounasrinne, Pöykkölä
Rantavitikka, Viirinkangas, Teollisuuskylä
Karinrakka, Korkalovaara, Lapinrinne
Sahanperä, Keskusta, Pullinpuoli

Ryhmävaihtovuodet

2009, 2013, 2017, 2021
2010, 2014, 2018, 2022
2011, 2015, 2019
2008, 2012, 2016, 2020

Lamppujen yksittäisvaihto


Lamppujen taloudellinen polttoikä on keskimäärin neljä valaistuskautta. Polttoiän hajonnan vuoksi osa lampuista palaa loppuun ennen seuraavaa ryhmävaihtoa, joten huoltokauden aikana tarvitaan lisäksi lamppujen yksittäisvaihtoa. Huoltoalueittain suoritettava koko katuvalaistuksen käsittävä huoltokierros kestää noin kuukauden ja tavoitteena onkin, ettei yksittäinen valaisin ole kuukautta pitempään pimeänä.

Muun kunnossapidon tarve havaitaan huoltokierrosten, ryhmävaihdon sekä muussa yhteydessä suoritettavissa tarkastuksissa ja asiakkaiden ilmoitusten perusteella. Muita kunnossapitotöitä ovat valaisinten ja pylväiden korjaus, valaistus- ja ohjausverkon vikojen korjaus, valaisinten pesu, pylväiden oikominen ja upotus, pylväiden maalaus, puupylväiden lahovaihdot ja raivaus.

 

Valaistuksen säästökytkentä


Talvella pysyvän lumipeitteen parantaessa valaistusolosuhteita sammutetaan liikenteen hiljaisena aikana klo 22.00 - 06.00 osa katuvalaistuksesta. Tämä valaistuksen säästökytkentä, jossa noin joka toinen valaisin sammutetaan, on käytössä keskustaa lukuun ottamatta Rovaniemen Verkon jakelualueella.

Latuvalaistukset sammutetaan öisin klo 22.00 - 06.00 kokonaan.