Neve

Jätevesien käsittely

Yli 700 km pitkä jätevesiverkostomme, 170 pumppaamoa, 12 jätevedenpuhdistamoa ja järjestelmää ylläpitävät, huoltavat sekä rakentavat ammattilaisemme hoitavat lukuisten rovaniemeläisten jäteveden käsittelyn. Suurin osa jätevesistä johdetaan Rovaniemen alueella Alakorkalon jätevedenpuhdistamolle, jossa siitä erotellaan kiintoaineet ja puhdistetaan jätevesi kemiallisesti ja biologisesti. Meillä asukkailla on suuri vastuu siitä, ettei jäteveden mukana kulkeudu ympäristöön haitallisia aineita ja että viemäriverkosto toimii hyvin. Alta löydätkin ohjeita sekä tietoa miten toimia vastuullisesti jätevesien käsittelyssä.

Yhteystiedot:
Vesienkäsittelypäällikkö Jarkko Virta, puh 040 518 7282, jarkko.virta@neve.fi

Katso myös:

 

Kysymyksiä ja vastauksia jätevesien käsittelystä

Mitä viemäriin voi laittaa?
- wc-paperia ja "sitä itseään"
- astian- ja pyykinpesuvesiä
- peseytymisessä tai siivouksessa käytettyjä vesiä
- ÄLÄ laita varsinkaan: rasvoja, liuottimia, lääkkeitä, hiuksia, maaleja, pumpulipuikkoja, kuukautissuojia, vanulappuja, tupakantumppeja, vaippoja, lemmikkien kuivikkeita, ruuan tähteitä
- Lisätietoa os. www.pytty.fi

Mitä tehdä, jos viemäriin pääsee haitallisia aineita?
- Mikäli viemäriin joutuu esim. öljyä, ilmoita siitä välittömästi vikapäivystyksen numeroon 016 331 6543.
- Viemäriin kuulumattomat aineet voivat lamauttaa jätevedenpuhdistusprosessin sinne päätyessään.

Mitä viemäriin menneelle aineelle tapahtuu?
- Jätevedet kulkeutuvat viemäriverkostoa pitkin jätevedenpuhdistamolle käsiteltäväksi. Rovaniemen alueella on yhteensä 12 jätevedenpuhdistamoa, jonne jätevedet johdetaan kultakin alueelta. Suurin osa Rovainiemen alueen jätevesistä johdetaan Alakorkalon jätevedenpuhdistamolle, jossa erotellaan kiintoaineet ja puhdistetaan jätevesi kemiallisesti ja biologisesti. Puhdistettu vesi johdetaan Kemijokeen. Muita jätevedenpuhdistamoja ovat: Muurola, Vanttaus, Vaattunki, Kivitaipale, Lohiniva, Meltaus, Narkaus, Oikarainen, Patokoski, Petäjäskoski ja Pirttikoski.

Miten viemäri voi rikkoontua tai tukkeutua?
- Syitä viemärin rikkoontumiseen voi olla tukkeutumisesta johtuva paineen nousu, jäätyminen tai routavaurio, putkiston ikääntyminen, kaivutöiden aiheuttamat vahingot ja vanhat asennusvirheet.
- Viemäri voi tukkeutua viemäriin joutuneista, sinne kuulumattomista esineistä tai aineista. Erityisesti rasvat, karvat, tekstiilit ja hiekka tukkivat viemäreitä.

Mitä tehdä jos viemäri menee tukkoon?
- Kiinteistöviemärin tukkeutuessa voi käyttää viemärin avaamiseen tarkoitettuja kaupasta saatavia aineita ja välineitä, kuten ns. karhupumppua.
- Napapiirin Energia ja Vesi Oy voi korjata vian, mutta se ei ole vastuussa kiinteistökohtaisista vesihuoltolaitteista. Ota yhteyttä Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n Urakointiin (016 331 6543) tai paikalliseen LVI-alan yritykseen, joka korjaa kiinteistökohtaisen vian.
- Mikäli havaitset tukkeuman kiinteistön ulkopuolella, ilmoita havainnosta vikapäivystyksen numeroon 016 331 6543.

Mitä teen jos havaitsen jätevesivuodon maastossa?
- Ilmoita havainnosta vikapäivystyksen numeroon 016 331 6543.
- Vuoto ilmenee hajuna, tai esim. likavedessä näkyvinä vessapapereina.
- Voit ilmoittaa hajuhavainnot karttapalautejärjestelmäämme os. www.neve.fi/hajupaneeli

Mitä viemäristön osia kuuluu minulle ja mitä NEVElle?

- Kiinteistön sisäiset vesihuoltolaitteet kuuluvat kiinteistön omistajalle
- Kiinteistön ulkopuolisen vastuurajan voit tarkistaa omasta vesihuoltoliittymissopimuksesta tai Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n asiakaspalvelusta.

Kuinka pitkä on Rovaniemen viemäriverkosto?
- Jätevesiviemäriverkoston pituus on noin 700 km ja sen yhteydessä on noin 170 pumppaamoa.

Paljonko rovaniemeläinen keskimäärin tuottaa jätevesiä?
- Arvio 40 – 60 m3 vuodessa.

Miten ja missä jätevesiä käsitellään?
- Alakorkalon jätevedenpuhdistamo (keskusta, Saarenkylä, Ylikylä, Nivankylä, Vaarala, Koskenkylä, Vitikanpää, Norvajärvi, Paavalniemi, Ojanperä, Alakorkalo, Niskanperä, Sinettä, Tapionkylä ja Sonka): biologis-kemiallinen aktiivilietelaitos. Purkupaikka Kemijoki.
- Muurolan jätevedenpuhdistamo (Muurola, Hirvas, Rautiosaari): biologiskemiallinen rinnakkaissaostuslaitos. Purkupaikka Kemijoki.
- Vaattungin jätevedenpuhdistamo (Vikajärvi, Vaattunki): kemikaloinnilla tehostettu aktiivilietelaitos. Purkupaikka Raudanjoki.
- Vanttauksen jätevedenpuhdistamo (vanttaus): biologinen aktiivilietelaitos. Purkupaikka Kemijoki.

Mihin puhdistetut jätevedet johdetaan?
- Puhdistetut jätevedet johdetaan läheiseen vesistöön riippuen puhdistamon sijainnista (Kemijoki, Raudanjoki)

Kuormittavatko jätevedet vesistöjä?
- Kuormittavat. Jätevedenpuhdistamo ei poista kaikkia jäteveden sisältämiä haitallisia aineita (taudinaiheuttajat, lääke- ja huumausaineet, orgaaniset haitalliset aineet), vaan osa aineista päätyy vesistöön. Lääkkeet, maalit, yms tulisi aina hävittää oikealla tavalla, koska viemäriin päätyessään ne päätyvät lopulta vesistöön.

 

putsarilla3.jpg 

Ministeri Kimmo Tiilikainen vieraili Alakorkalon jätevedenpuhdistamolla keväällä 2017.

 

Jätevesineuvontaa

Kemijoen vesiensuojeluyhdistys tarjoaa jätevesineuvontaa ja projektiin on palkattu myös jätevesineuvoja. He järjestävät esim. kiinteistökohtaista jätevesineuvontaa ja järjestävät tapahtumia.

Jätevesineuvojan voi tilata myös tapahtumiin/tilaisuuksiin.

Linkki neuvontaan: http://www.kemijoenvsy.fi/jatevesineuvonta/

NEVEn sivulla käytetään evästeitä. Lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK