Uutiset

Estä kotisi vesimittarin ja vesiputkien jäätyminen

22.2.2021

Lämpötilavaihtelut lisäävät kodin vesiputkien jäätymisen riskiä. Putkien jäätyminen johtuu siitä, että putkessa olevan veden lämpötila laskee alle nollan ja vesi jäätyy tukkien putken. Putkien jäätymisen ennaltaehkäisyyn on omat keinonsa.

Estä kotisi vesimittarin ja vesiputkien jäätyminen

Pidä mittaritila lämpimänä

Kodin vesimittarin suojaaminen on tärkeää. Mittarin tulisikin sijaita lämmitetyssä tilassa. Huolehdi myös, että ovet ja ikkunat ovat tiiviisti suljettu.

Pidä vesi liikkeellä putkistossa

Putkistoissa liikkuva vesi ennaltaehkäisee niiden jäätymistä. Hanasta voi valuttaa ajoittain vettä hillitysti ja valvotusti. Tässä vaiheessa hiipii tietysti ajatus, ettei vettä saa tuhlata. Asiantuntijoidemme mukaan kannattaa ennemmin maksaa hieman enemmän vesilaskua ja pelata varman päälle, sillä kiinteistöt maksavat itse vesimittareiden ja tonttijohtojen jäätymisestä aiheutuvat kustannukset. Varotoimenpiteistä kannattaa huolehtia turhien kustannusten ja vedenjakelukatkosten välttämiseksi. Pahimmillaan sulava jää voi saada putken repeämään ja aiheuttaa suuriakin vesivahinkoja. Veden valuttamisesta aiheutunut vesilasku on huomattavasti halvempi kuin putkien jäätymisestä aiheutunut lasku.  

Tiedä missä putket kulkevat tontillasi

Ota selvää, missä kohtaa taloon tuleva vesiputki kulkee. Jos epäilet, että se saattaa kulkea liian lähellä maanpintaa, voit kasata tähän kohti enemmän lunta. Lumi toimii erinomaisena eristeenä!

Lämmityskaapelit apuna

Vesijohtoputkiin voi myös asennuttaa sähkövastukset, jotka pitävät putket sulana. Asennuksen suorittavat aina sähkö- ja putkimiehet. Lämmityskaapelin voi asentaa muoviseen vesiputkeen. Mikäli putket ovat hyvässä suojassa maan alla ja lunta on reilusti päällä, vastuksia ei tarvitse kytkeä tällöin päälle. Vanhoissa 1950 ja 1960-luvulla rakennetuissa taloissa, joihin ei ole saneerausta vesiputkien osalta tehty, on lisäksi myös rossipohja. Sen tuuletukset kannattaa talveksi suojata.

Putket jäässä eikä vettä enää tule?

Katkaise kiinteistösi vedentulo ja ota yhteyttä LVI-ammattilaiseen. Ammattilainen osaa suunnitella sulatuksen turvallisesti ja minimoida mahdolliset vauriot.