Uutiset

Kinkkurasva kuulu keräykseen, ei viemäriin!

20.12.2019

Joulun aikaan paistettavasta kinkusta ja monista muistakin jouluruuista jää yli rasvaa. Ylimääräiseksi jäävän rasvan kanssa pitää ehdottomasti muistaa, ettei se kuulu viemäriin.

Sen sijaan rasva kannattaa kierrättää ja viedä keräyspisteeseen. Valtakunnallinen Kinkkutemppu -hyväntekeväisyyskampanja, haalii keräyspisteiden avulla rasvan talteen ja valmistaa siitä biodieseliä.

Jos paistorasvoja kaataa viemäriin, on tukos hyvin todennäköinen ja puhdistus hankalaa. Juoksevat lämpimät rasvat jämähtävät viileässä viemärissä nopeasti kiinni putken seinämiin ja pahimmillaan rasvatukos voi saada aikaan jäteveden tulvimisen asuntoon. Jätevedenpuhdistamollakin rasva on ongelma, sillä se vaikeuttaa jäteveden puhdistusta.

Kinkkutemppu pyrkii keräämään tänä jouluna yli 200 000 suomalaisen kotitalouden paistinrasvat keräykseensä. Kun diesel valmistetaan jätteistä ja tähteistä, on se myös ilmastolle ystävällisempää. Jätteistä ja tähteistä tuotetulla uusiutuvalla dieselillä on jopa 90 % pienempi CO2-jalanjälki kuin fossiilisella dieselillä. Kinkkutemppu myös tukee vähävaraisia perheitä avustavan Hope:n toimintaa.


Lue lisää ja katso keräyspisteet: www.kinkkutemppu.com

Lyhyt ohje rasvan keräykseen:

  • Avaa ja huuhtele tyhjä kartonkitölkki. Ei lasia, muovia tai metallia!
  • Kaada paistinrasva varovasti tölkkiin.
  • Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen 21.12.2019–7.1.2020.