Neve
15.5.2018

Asiakkaasta lämpökauppias - kaukolämpöverkot avautuvat

Energia-alaa edustava Energiateollisuus arvioi kaukolämpöverkkojen avautuvan eri puolilla Suomea laajemmin heti, kun se on taloudellisesti järkevää ja teknisesti mahdollista. Vaikkapa taloyhtiöt ja kauppakeskukset voisivat myydä kaukolämpöverkkoon esimerkiksi ihmisten ja koneiden synnyttämää ylijäämälämpöä.

Neven kaukolämpöverkko on ollut avoin tällaiselle markkinaehtoiselle toiminnalle jo pitemmän aikaa. Jänkätiellä toimiva Lapin koulutuskeskus Redun lämpölaitos on ollut kaukolämpöverkkoon kytkettynä jo 80-luvun loppupuolelta asti ja Neve on ostanut lämpölaitoksella tuotetun lämmön. Vastaavasti Redu ostaa tarvittaessa kaukolämpöä Jänkätien kiinteistöön Neveltä, joten palvelu toimii kaksisuuntaisesti. Uusi Neven kaukolämpöverkkoon liitetty lämpölaitos on Sinetässä. Tältä laitokselta lämmön osto aloitettiin viime vuonna.

Suomessa on yli 300 lähinnä kuntien, kaupunkien ja valtion omistamaa kaukolämpöjärjestelmää. Asiakkaita niillä on kymmenistä muutamiin tuhansiin. Lähes kolme miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpökiinteistössä.

Lisää kaukolämpöverkkojen avautumisesta: https://energia.fi/ajankohtaista_ja_materiaalipankki/materiaalipankki/energiateollisuus_asiakkaasta_lampokauppias_muutosta_vauhdittavat_kaupungistuminen_ja_digitalisaatio.html