Neve
NEVE tiedotteet
29.11.2018

Katajarannan paineviemärin rikkoi kivi

kivi.jpg Paineviemärin rikkonutta kiveä nostetaan pois kaivannosta.

Katajarannassa keskiviikkona 28.11. havaittu jätevesiputken vuoto saatiin korjattua samana iltana noin klo 20.30. Vuoto johtui vuonna 1977 asennetun putken halkeamisesta. Halkeaman oli aiheuttanut putken alapuolella ollut kivi, joka oli aikojen saatossa liikkunut ja rikkonut putken. Rikkoontunut paineviemäri on halkaisijaltaan 355 mm muoviputki. Korjauspaikka oli haastava, sillä putki sijaitsi hyvin lähellä jokea. Korjaus sujui olosuhteisiin nähden oletettua nopeammin.

Nevelle on tullut keskiviikon jälkeen, vuodon ilmettyä, kommentteja alueella aiemmin ilmenneistä hajuhaitoista. Myös jään mustumista oli havaittu. Jätevesimäärän mittauksia tarkeasteltaessa voidaan huomata, että virtauksissa on ollut poikkeamaa 24.11. alkaen. Vaikka mittauksista voidaan havaita mahdollisia vuotoja, ovat ihmisten tekemät havainnot ensiarvoisen tärkeitä vuotojen paikallistamiseksi mahdollisimman pian. Niistä kannattaa ilmoittaa viipymättä Nevelle.

- Epäilyttävät hajut, outoihin paikkoihin ilmestyneet lammikot tai vaikkapa ojissa lisääntyneet virtaamat kannattaa ilmoittaa ensi tilassa Nevelle. Neven sivuilla on vikailmoituslomake, jonka kautta voi ilmoittaa päästöhavainnoista. Mikäli havainto osoittautuu aiheelliseksi, palkitaan ilmoittaja Neven tuotepaketilla, kertoo Verkot-liiketoiminnan johtaja Joni Hemmilä Napapiirin Energia ja Vesi Oy:stä.

Lomake löytyy osoitteesta www.neve.fi/vikailmoitus

Yhteensä vuodon aikana Kemijokeen arvioidaan vuotaneen noin 16 000 m3 jätevettä. Vuoto on jätevesivuodoksi suurehko, mutta Kemijoen virtaamaan verrattuna vuotanut vesimäärä on pieni. Kemijoessa virtaa vuorokaudessa noin 48 000 000 m3 vettä ja päästö laimenee vesistössä nopeasti.

- Nähdäksemme vuodosta ei tähän vuodenaikaan aiheudu vaaraa ihmisten terveydelle, eikä se esimerkiksi estä kalojen elintarvikekäyttöä. Lähistöllä ei ole virallisia eikä muitakaan tiedossa olevia uimapaikkoja, uimista ja vedenkäyttöä ei tietenkään suositella vuodon alapuolella, toteaa terveysvalvonnan johtaja Sini-Sisko Kilpeläinen.

- Mikäli havaitset alueella mahdollisia vuodosta aiheutuneita vaikutuksia, ilmoita niistä Nevelle nettisivujen vikailmoituslomakkeella, kannustaa Hemmilä.

Neve kannustaa ihmisiä havainnoimaan ympäristöään ja ilmoittamaan rohkeasti havainnoistaan Neven nettisivujen vikailmoituslomakkeen kautta. Myös Nevellä tehostetaan mittausten tarkkailua, jotta vuodot voidaan havaita mahdollisimman nopeasti. Hälytysjärjestelmien toiminta jätevesipumppaamojen välillä varmistetaan ja tarvittaessa niihin tehdään parannuksia.


NEVEn sivulla käytetään evästeitä. Lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK