Neve
9.8.2017

Katkesiko sähköt? Sulaako hillat?

Kesän kääntyessä elokuulle alkaa monessa kotitaloudessa kiivas metsän ja vesien antimien säilöminen. Marjat ja sienet sekä metsän ja vesistöjen riista päätyvät paitsi lautaselle, myös pakastimeen odottamaan talvea. Toimiva pakastin takaa säilöttyjen raaka-aineiden pysymisen maukkaina ja terveellisinä. Mutta entä jos tulee sähkökatkos ja pakastin pimenee? Onko kesän ja syksyn uurastus hukassa?

hillat.jpg

 

Sähkökatkoksen sattuessa kannattaa odotella hyvä tovi rauhassa. Kaupunkialueella katkokset ovat yleensä lyhyitä, eikä useammankaan tunnin katkos vaikuta pakasteiden laatuun. Tärkeää on, ettei pakastinta mennä aukomaan. Suomen Martat neuvovat myös peittämään pakastimen matoilla ja vilteillä.

Sulaneet elintarvikkeetkaan eivät ole pilalla, elleivät ne ole lämmenneet. Viileänä pysyneet kalat ja lihat voi kypsentää ja marjoista tehdä vaikkapa mehua, kiisseliä tai keittoa. Sen sijaan huoneenlämpöiseksi ehtineet tuotteet on yleensä syytä jättää käyttämättä.

Sähkökatkon sattuessa kannattaa käydä tarkistamassa Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n nettisivujen tiedotteet ja keskeytysinfo. Ajantasaisin tieto keskeytyksestä ja sen arvioidusta kestosta löytyy yleensä Neven Facebook-sivulta. Nettisivujen kautta voi tehdä myös vikailmoituksen. Lisäksi sivuilta löytyy neuvoja siihen, miten sähkökatkoon voi varautua ja miten pitemmän katkoksen sattuessa on hyvä toimia.

Jos pakastin tai jääkaappi kuitenkin sähkönsiirron keskeytymisen vuoksi sulaa, kannattaa asiakkaan olla ensimmäiseksi yhteydessä omaan vakuutusyhtiöönsä. Tietyissä pitempään jatkuneissa (yli 12 tuntia) katkoksissa myös sähkönsiirtoyhtiö voi olla korvausvelvollinen sähkön osalta. Tällaisen pitkän katkoksen jälkeen kannattaa selvittää mahdollinen korvausperuste verkkopalveluehdoista tai kysyä neuvoa sähkönsiirtoyhtiöstä. Muista dokumentoida sattunut vahinko hyvin esimerkiksi valokuvin.

Rovaniemen Verkon alueella pidempiä ja laajempia sähkön jakelun keskeytyksiä sattuu hyvin harvoin. Tänä vuonna viasta johtuneita keskeytyksiä on ollut yhteensä kuusi. Yleensä viat saadaan korjattua nopeasti ja keskimääräinen kesto vuositasolla käyttöpaikkakohtaisesti on ollut 15 minuuttia. Hankalimpia ovat katkokset, jotka tapahtuvat työajan ulkopuolella ja niitä selvittämään tarvitaan päivystäjä. Suurin osa kaupungin alueen sähköverkosta on rakennettu kaapeloimalla sähköt maan alle, jolloin ne eivät ole alttiina esimerkiksi myrskytuhoille. Katkokset aiheutuvatkin nykyisin muun muassa rakennustyömailla vahingossa poikki kaivetuista johdoista tai teknisistä vioista. Esimerkiksi nelostien remontin aikana katkoksia tuli taajaan.


- Vikapäivystysnumero: 016 331 6565
- Infoa keskeytyksistä: www.neve.fi/keskytysinfo, www.facebook.com/neveoy
- Sähkökatkoon varautuminen: www.neve.fi/sahkokatkoonvarautuminen
- Vahinkoilmoituksen tekeminen: www.neve.fi/vahinkoilmoitus
- Verkkopalveluehdot: www.neve.fi/loader.aspx?id=bc127515-94ea-475f-900a-fe33d6fcf212
- Jos vaurioitat Rovaniemen verkolle kuuluvaa sähköjohtoa, ota yhteys vikapäivystykseen!

NEVEn sivulla käytetään evästeitä. Lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK