Neve
8.8.2017

Kausityö sopii niin opiskelijalle kuin konkarille

Neveläisten määrä kasvoi taas kesällä melkoisesti kun kesätyöntekijät ja kausityöntekijät tulivat töihin. Kausityöntekijöitä ja muita määräaikaisia on noin 75. Otimme heistä kolme tarkemmin jututettavaksi. Miten kesä on mennyt ja mitä on näköpiirissä?

 

Valvontaa rakennustyömailla

Lapin ammattikorkeakoulussa rakennustekniikkaa ensimmäistä vuotta opiskeleva Topias Koivukangas pääsi heti ensimmäisenä Rovaniemen kesänään vastuullisiin tehtäviin. Topiaksen työnsarkaan kuuluu kaukolämpöverkon työmaavalvonta. Työmaita on useampi ympäri kaupunkia, joten mies pysyy alati liikkeellä.

topias1.jpg

Topias tutkii lämpökameran avulla Pohjolankadulle asennettavaa kaukolämpöputkistoa. Välillä hän kaivaa taskustaan suurta hammaslääkärin peiliä muistuttavan kapineen ja kurkkaa putken alle ulottuvaa hitsaussaumaa. Kunnossa on.

- Meillä on työmailla ulkopuolisia urakoitsijoita, ja tilaajan puolelta valvomme, että työt sujuvat ja etenevät sovitusti, turvallisesti sekä muutenkin määräysten mukaan. Dokumentointia ja kirjaamista on paljon. Ihmissuhdetaitoja tarvitaan, kun työskentelemme yleisillä alueilla ja usein ihmisten pihoillakin, sanoo Topias.

topias2.jpg

 

Mies kertoo olevansa tyytyväinen niin kesätyöhönsä kuin alan opiskeluunkin. Rovaniemi tuntuu mukavalta kaupungilta ja työporukka mieluisalta. Hänen työtään arvostetaan ja uutta oppii koko ajan.

- Olen aina ollut rakentelijatyyppi ja pidän siitä, että pääsen ohjaamaan töitä ja itsekin rakentamaan. Tässä työssä saa tehdä juuri sitä.

Aiemmin ammattiopistossa suoritetut puusepän opinnot ovat tehneet Kestilästä lähtöisin olevasta Topiaksesta tarkan työn miehen.

- Tämä opiskelu ja työ ovat hyvää jatkoa aikaisemmalle opiskelulle ja kokemukselle. Jotkut sanovat, että rakennuspuolelle tulevat puusepät ovat liiankin tarkkoja. Eihän näissä töissä toki kaiken tarvitse aina aivan niin millilleen mennä kuin puuseppänä. Saattaa käydä pian, että työtahti alkaa hidastua, naurahtaa Topias.

Työt jatkuvat Topiaksella aina syyskuulle saakka, kunnes opiskelu jatkuu taas. Kesätyö Nevellä on ollut mieluisa kokemus ja vastaavat työt kiinnostavat tulevinakin kesinä.

 


Missä kulkee mikäkin putki?

Elina Taipale on Lapin naisia. Kemijärveltä lähtöisin oleva Elina huomasi Lahdessa kolme vuotta ympäristöalaa opiskeltuaan, että sydän vetää pohjoiseen. Opinnot jatkuivatkin valmistumisen jälkeen Rovaniemellä ja kohta taskussa ovat yhdyskuntatekniikan rakennusinsinöörin paperit Lapin ammattikorkeakoulusta. Opinnäytetyön hän tekee Nevelle.

- Olen kesätöissä teknisenä harjoittelijana verkkojen strategisen suunnittelun puolella. Päivitän puhtaan veden, jäteveden ja huleveden verkostokarttoja sähköiseksi. Työtä riittää varsinkin entisen maalaiskunnan alueella, kertoo Elina.

Elinan työ on melkoista salapoliisin hommaa. Verkostokartat ovat jo sähköisessä muodossa, mutta niistä puuttuu oleellisia tietoja kuten putken ikä, koko ja materiaali. Nämä tiedot tulee selvittää, koska niiden avulla määritellään verkoston saneeraustarve. Lisäksi hän tekee korjauksia karttoihin, jos tarvetta ilmenee. Kartat tulevat lopulta verkostojen strategisen suunnittelun käyttöön. Elina kyselee tietoja paljon alan konkareilta, kuten työmaapäälliköiltä, sekä tutkii vanhoja suunnitelmia.

- Työ vaatii pitkäjännitteisyyttä, ongelmanratkaisutaitoa sekä useiden ihmisten kanssa työskennellessä myös sosiaalisia taitoja. Lisäksi tässä oppii hienosti työelämätaitoja ja työelämän rutiineja.

- Vaikka olinkin kartalla siitä mitä pitää tehdä, jännitti aluksi eniten se, osaanko kaiken tarpeellisen. Alkuhässäkän jälkeen kuitenkin ymmärsin, ettei kukaan odotakaan, että tietäisin ja osaisin heti kaiken. Pitää uskaltaa ja osata kysyä, miettii Elina.

elina.jpg

Elinan työt jatkuvat kesän jälkeen ainakin marraskuulle saakka. Rakennettu ympäristö kuten vesihuolto, kadut, tiet ja puistot kiehtovat.

- Ei sitä moni edes ajattele mitä kaikkea tärkeää tuolla maan alla meneekään ja siksi ne kiinnostavat. Itselläni on haaveena, että pääsisin tulevaisuudessa tällaisille työmaille ja suunnittelemaan verkostoja.

Etelän vuosien jälkeen Elina on valmis jäämään Lappiin. Luonto ja siihen liittyvät harrastukset sekä ihmisten avoimuus ovat hänelle tärkeitä.

 

Rokkia ja maarakentamista

 Taamotuntiellä on katu auki. Alueella saneerataan vesihuoltoverkostoa. Hulevesiviemäri, jätevesiviemäri ja puhtaan veden verkosto löytävät paikkansa maan uumenista. Napapiirin Infra on urakan pääurakoitsija ja montussa lapiota heiluttaa vuosia Infran leivissä kausitöitä tehnyt mies, Yrjö Jonninen.

- Taisi olla vuosi -77 tai -78 kun ensimmäisen kerran olin nuorena poikana putkihommissa. Silloin työllistäjänä oli Rovaniemen kaupunki ja sinisissä haalareissa töitä tehtiin. Selässä luki isolla ”RK”, muistelee Jonninen.

yka2.jpg

Nyt Jonnisesta on tullut Napapiirin Infralle tuttu kausitöiden luottomies, joka taitaa muun muassa muovihitsauksen. Viimeisen kymmenen vuoden ajalta on takana melkoisesti pidempää ja lyhyempää kausityöluonteista työtä. Monena kesänä työt ovat painottuneet juurikin putkiasennuksiin.

Jonninen on opiskellut useaa alaa ja se näkyy monipuolisena osaamisena. Taustalla on maarakentajan ja putkimiehen tutkinnot oppisopimuskoulutuksen kautta ja lisäksi hän on myös sahateollisuusteknikko. Monipuolista osaamista ja yhteishenkeä tarvitaan.

- Tuolla kaivannossa on oltava oikeastaan koko ajan kolme kaveria. Kun kaksi asentaa, tuo yksi tarvikkeita sitä mukaa. Sinne tulee vesijohtoa, runkolinjaa, taloliittymiä, suodatinkankaita, maakerroksia – kaikkea. Tämä on hyvin monipuolista maarakentamista, tiivistää Jonninen.

Taamotuntie rakentuu syksyn mittaan uuteen uskoon. Kun Jonninen ei rakenna infraa, hän soittaa. Musiikki on ollut aina sydäntä. Basson soittaminen alkoi jo -70-luvulla Hassisen Koneen ja muiden uuden aallon bändien noustessa pinnalle. Nyt Jonninen soittaa muun muassa Lapin Cowboyt -yhtyeessä monipuolista rokkia. Kaivannon reunalta katsottuna putkiasennuskin sujuu kuin soitto. Ei siis ihme, että keikkaa pukkaa molemmilla rintamilla.

ykä.jpg