Uutiset

Ecolan Oy Neven tuhkalannoitteiden myyjäksi

31.1.2019

Napapiirin Energia ja Vesi Oy sekä Ecolan Oy ovat tehneet yhteistyösopimuksen tuhkalannoitteen myynnistä ja markkinoinnista. Päätuotteena on Suosiolan voimalaitoksen tuhkasta valmistettava luonnonmukainen tuhkalannoite. Yhtiöt jatkavat tuotekehitystä nyt yhdessä.

  Ecolan Oy Neven tuhkalannoitteiden myyjäksi

Tuhkarae on luonnonmukainen lannoite, joka palauttaa ravinteet metsään.

- Neven kannalta tavoitteena on edistää kiertotaloutta strategiamme mukaisesti. Ecolan on metsä- ja luomulannoitteiden kokenut toimija. Alueelle saadaan näin tarjontaa ja osaamista, joka auttaa kasvattamaan metsissä tehtävien lannoitusten määrää ja lannoitteen kysyntää, sanoo Neven tuotantojohtaja Jukka Partanen.

Nevellä on tavoitteena tehdä kiertotaloudesta kannattavaa liiketoimintaa ja samalla minimoida tuotannosta jätteeksi menevien materiaalien määrää. Kaukolämmön ja sähkön tuotannosta Suosiolassa syntyvän tuhkan tuotteistaminen lannoitteeksi on yksi esimerkki onnistuneesta kiertotalouden tuotteesta. Aiemmin poltosta syntynyt tuhka oli jätettä, jonka käsittely oli kuluerä. Nyt lannoitetuotanto tuo tuloja Nevelle.

- Tuhkalannoite palauttaa ravinteet takaisin metsiin ja tehostaa metsän kasvua. Metsänomistaja saa paremman tuoton ja hyvin kasvava metsä toimii tehokkaana hiilinieluna, summaa Partanen.

Ecolan Oy laajentaa yhteistyösopimuksen myötä toimintaansa Pohjois-Suomessa. Tuhkalannoite käytetään turvemaiden metsien lannoitukseen. Väli-Suomessa tuhkalannoituksia on 2010-luvun ajan tehty vajaan 10 000 hehtaarin verran vuodessa. Pohjoisessa sopivia metsiä on paljon, mutta työmäärät ovat olleet vielä vähäisiä.

- Lannoitettavat metsät ovat yleensä nuorehkoja harvennusmetsiä, joita Lapissa, Koillismaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla on runsaasti. Metsäteollisuuden investointisuunnitelmat lupaavat alueelle puun kasvavaa kysyntää, jonka vanavedessä myös tarve ja kiinnostus metsänlannoitukseen varmasti herää, kertoo myyntipäällikkö Heikki Suvanto.