Häiriötiedotteet

Juomavesi on edelleen keitettävä Pirttikosken alueella

8.7.2022

7.7.2022 Kloorausta jatketaan, veden keittokehotus edelleen voimassa.

Pirttikosken vedenjakelualueelle talousvesi tulee Kemijärven lämpö ja vesi Oy:n Luusuan vedenottamolta. Luusuan pumppaamolta ja verkostosta on löytynyt enterokokkibakteereita ja koliformisia bakteereita. Bakteereiden esiintyminen vedessä on merkki veden saastumisesta. Vedessä voi olla tautia aiheuttavia bakteereita. Koska edellisissä vesinäytteissä havaittiin enterokokkibakteereita, juomaveden keittokehotusta ja kloorausta jatketaan. 

7.7.2022 Kloorausta jatketaan, veden keittokehotus edelleen voimassa.

30.6.2022 Koska edellisissä vesinäytteissä havaittiin enterokokkibakteereita, juomaveden keittokehotusta ja kloorausta jatketaan.

21.6.2022 Pirttikosken verkostosta otetuissa lisänäytteissä ei havaittu enterokokkibakteereita.

17.6.2022 Pirttikosken verkostosta otetuissa näytteissä havaittiin enterokokkibakteereita.

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä 5–10 minuuttia.

Napapiirin Vesi on aloittanut verkostoveden kloorauksen maanantaina 20.6.2022 ja kloorausta jatketaan edelleen. Kloorauksen kesto riippuu Kemijärven lämpö ja vesi Oy:n verkoston kloorauksen etenemisestä Pirttikosken verkostoon asti. Napapiirin Vesi seuraa kloorin pitoisuutta verkostossa. Vesinäytteiden ottaminen aloitetaan 7.7.2022 ja jatketaan ensi viikolla.

Desinfioinnissa käytettävä klooripitoisuus ei aiheuta terveyshaittaa vaan turvaa veden mikrobiologisen laadun. Suosittelemme veden käyttämistä normaalisti, jotta kloori saadaan leviämään koko verkostoon.

Keitettäessä vedestä haihtuu kloori pois. Pesuvetenä vettä voi käyttää normaalisti kloorauksesta huolimatta. Veden käyttöohjeet on annettu erillisessä liitteessä. 

Napapiirin Vesi Oy on järjestänyt vedenjakelupisteen K-Market Rinteen pihalle (os. Pirttikoskentie 2169, 97635 JUUNIEMI).

Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi. 

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran torstaina 15.7.2022 Neven internetsivuilla.

Lisätietoja antaa

Virka-aikana:

Ville Bayer, Napapiirin Vesi Oy, puhdasvesioperaattori 0400 239459

Riitta Vilmilä, Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto, terveystarkastaja 0400 397705

 

Virka-ajan ulkopuolella:

Napapiirin Vesi Oy päivystäjä 016 331 6543

Talousveden käyttöohjeet saastumisen aikana

  • Keitä kaikki juotavaksi tai ruuanlaittoon tarkoitettu vesi. Riittävä veden keittoaika on 5–10 min. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, sitä ei tarvitse erikseen keittää.

  • Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

  • Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.

  • Muista keittää myös mehun laimentamiseen ja jääkuutioiden tekemiseen käytettävä vesi.

  • Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

  • Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamisen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti. Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen käyttöä.

  • Keittokehotusalueella vettä nauttineita henkilöitä, joilla on selkeää, pitkittynyttä, vatsatautioireilua (oksennus- ja ripulioireet), kehotetaan olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon virka-aikana hoidontarpeen arviointia sekä mahdollista näytteenottoa varten. Yhteydenotto terveydenhuoltoon tavanomaisia kanavia myöten.  Mikäli oireilu on vaikeaa, siihen liittyy korkeaa kuumetta tai yleistilan heikkenemistä, tulee olla yhteydessä päivystykseen. Lieväoireisten ei tarvitse olla yhteydessä terveydenhuoltoon, tavanomainen vatsataudin omahoito riittää.