Uutiset

Kaukolämmön päästötiedot päivitetty - löydät ne nyt päästölaskurista

16.6.2022

Kaukolämmön päästölaskuri kertoo tarkasti käyttäjän asuinpaikkakunnan mukaiset, kaukolämmön tuotannon todelliset päästöt. Laskuri on tuotettu yhteistyössä Paikallisvoima Ry:n kanssa.

Kaukolämmön päästölaskuriin on päivitetty vuoden 2021 päästötiedot. Hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet merkittävästi viime vuosina. Päästövähennys on saavutettu turpeen ja öljyn polton vähentämisellä ja kasvattamalla puuperäisten polttoaineiden osuutta poltosta. Rovaniemen tiedot löydät osoitteesta: https://www.klpaastolaskuri.fi/paastot/Rovaniemi

Suurin osa Rovaniemen alueen kaukolämmöstä tuotetaan Suosiolan voimalaitoksessa, jossa on käytössä kaukolämpöä ja sähköä tuottava voimakattila (120 MW) ja kaukolämpöä tuottava vesikattila (40 MW). Voima- ja vesikattilassa polttoaineena käytetetään sertitifioitua kokopuu- ja rankahaketta, metsäteollisuuden sivutuotteita, kierrätyspuuta ja turvetta. Turpeen osuus on pienentynyt viime vuosina merkittävästi ja vuonna 2021 se oli enää 17,8 %. Suosiolassa on käytössä savukaasupesuri, joka ottaa lämmön talteen piippuun johdettavista savukaasuista. Laitoksen öljykattilaa (50 MW) käytetään vain mahdollisten häiriötilanteiden aikana.

Suosiolan lisäksi Nevellä on Rovaniemen alueella 8 pienempää lämpökeskusta, joita käytetään pääosin kylmimpinä ajanjaksoina turvaamaan kaukolämmön riittävyys. Tytäryhtiö Aurora Lämpö Oy:llä on lämpökeskukset Savukoskella, Ylläksellä ja Kolarissa. Myös näiden laitosten päästötiedot löytyvät kaukolämmön päästölaskurista, kirjoittamalla hakusanaksi halutun paikkakunnan.