Uutiset

Kausityöntekijä on arvokas osa toimivaa työyhteisöä

18.6.2020

Napapiirin Energia ja Vesi toimii alalla, jossa koronaepidemian tapaisten kriisien aikaan pyörät on ehdottomasti pidettävä pyörimässä. Tämä tarkoittaa, että työvoimaa tarvitaan nyt rakennusaikana kuten muinakin vuosina. Siksi Neveltä löytyi kesä- ja kausityöpaikkoja tänäkin vuonna hyvin.

Omalle alalle kausitöihin

Oululainen Kaisa Kankaala aloitti kausityönsä Neven ESQ-yksikössä kesäkuun alussa. ESQ-yksikkö vastaa Nevellä ympäristöön, turvallisuuteen ja laatuun liittyvistä asioista. Oulun yliopistossa ympäristötekniikkaa opiskelevalle Kankaalalle kausityöpaikan saaminen juuri oman alan parista oli onnenpotku.

– Tämä työ on hyvin monipuolista ja vastaa alaa, jota opiskelen. Olen täällä nyt elokuun loppuun saakka tekemässä energia- ja vesipuolen ympäristöasioihin ja turvallisuuteen liittyviä töitä elokuun loppuun saakka.

Pohjoisessa viihtyvä ja ulkoilusta sekä liikunnasta pitävä Kankaala huomasi kiinnostavan Nevellä auki olevan työpaikan nettimainoksen kautta ja tarttui toimeen. Hakemus poiki mieluisan työpaikan.

– Energia- ja ympäristöala on hyvin kokonaisvaltainen ja toiminnassa on otettava monia asioita huomioon. Täällä sen näkee hyvin. Työtoverit ovat sopivan rentoja, heiltä voi kysyä ja tuoda ajatuksiaan esille, sanoo Kankaala.

Neve yhtiönä ei ollut ennestään kovin tuttu, mutta uutta oppia on nyt tullut paljon ja monialakonsernin kokonaisuus on hahmottunut ESQ-yksikön toiminnan kautta hyvin. Se auttaa myös opintojen suunnittelussa.

– Opinnoissani voin suuntautua vesi-, energia- tai teollisuusalalle. Energia-ala on tällä hetkellä se, joka ehkä eniten kiinnostaa, sanoo Kankaala.

Kaisa Kankaala toimistotöissä

Kaisa Kankaalan työ Nevellä on monipuolista. Päivän aikana hän liikkuu usein työmailla, mutta myös toimistolla päätteen ääressä työskentelyä tulee paljon.

Paljon käytännön oppia parissa kuukaudessa

Ville Alenius huomasi Nevellä avoimena olevan kausityöntekijän paikan Lapin Ammattikorkeakoulun Mätsis-rekrymessuilla, jossa Nevellä oli oma osasto.

– Ajattelin ensin, että uskaltaakohan ensimmäisen vuoden opiskelujen jälkeen hakea työmaavalvojan paikkaa. Se on kuitenkin aika vastuullista työtä, miettii rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaa Lapin Ammattikorkeakoulussa opiskeleva rovaniemeläinen Alenius.

– Rohkaistuin ja hain ensin kaukolämmön rakennuttamisen puolelle. En päässyt sinne, mutta sieltä suositeltiin hakemaan vesiverkostojen rakennuttamisen puolella auki olevaa vastaavaa valvojan paikkaa. Sen sain ja nyt olen ollut täällä töissä toukokuun alusta saakka.

Aleniuksen työt jatkuvat syyskuun loppuun saakka. Töiden myötä hän saa suoritettua Nevellä myös opiskeluihin kuuluvan harjoittelun. Aleniuksen työssä päätehtävänä on valvoa, että työmaat etenevät kuten urakkasopimuksiin on kirjattu. Se tarkoittaa hyvin monipuolista työnkuvaa ja uutta oppia tulee myös paljon.

– Nevestä en juurikaan tiennyt ennen kuin tänne tulin, mutta yhtiö ja varsinkin vesihuolto ja vesiverkostot ovat tulleet tutuksi. Olen myös saanut olla mukana rakennuttamisen prosessin kaikissa vaiheissa aina suunnittelusta urakkakilpailutuksiin sekä itse rakentamiseen ja sen valvontaan. Työtilat ovat hyvät ja työkavereiden kanssa hyvä yhteishenki. Voin kyllä suositella tätä työnantajaa oman kokemani perusteella, tuumaa Alenius.

Ville Alenius vesihuoltoverkoston rakennustyömaallaVille Alenius on viihtynyt työssään ja sanoo oppineensa kokeneempien neveläisten mukana paljon vesihuoltoverkoston rakennuttamisen kokonaisuudesta. Yhteishenki työkavereiden kanssa on mainio.

Moni löytää työuransa kesätyön kautta

Neven HR-johtaja Seija Sarriola pitää Neven kausityöntekijöiden työpanosta ja rooli merkittävänä Neven toiminnalla. Hän on myös huomannut, että moni kausityöntekijä löytää työuransa Neveltä.

– Kesä- ja kausityöntekijät ovat tärkeässä roolissa työyhteisössämme. Opintojen parista tulevina he tuovat uutta näkemystä työmaille ja toimistoille. Kokemus ja uudet tuulet sulautuvat kun kesätyöntekijät pääsevät kartuttamaan työkokemustaan osallistumalla "oikeisiin töihin" muiden neveläisten joukossa. Moni heistä palaa Nevelle kesä toisensa jälkeen ja kovin moni on löytänyt urapolkunsakin Neveltä, kertoo Sarriola.