Häiriötiedotteet

Juomavesi on edelleen keitettävä Pirttikosken aluella

20.6.2022

Talousvettä toimittavan laitoksen 14.6.2022 otetussa vesinäytteessä on juomavedestä löydetty enterokokkibakteereita. Bakteerin esiintyminen vedessä on merkki veden saastumisesta ja vedessä voi olla tautia aiheuttavia bakteereita.

17.6.2022 myös Pirttikosken verkostosta otetuissa näytteissä on havaittu enterokokkibakteereita. Pirttikosken vedenjakelualueelle talousvesi tulee Kemijärven lämpö ja vesi Oy:n Luusuan vedenottamolta.  

Napapiirin Vesi aloittaa verkoston desinfioinnin maanantaina 20.6.2022 Veden klooraus ei aiheuta terveyshaittaa, vaan turvaa veden mikrobiologisen laadun. Suosittelemme veden juoksuttamista siten, että hanasta tulevassa vedessä on kloorin hajua, jotta koko verkosto saadaan desinfioitua. Desinfioinnista huolimatta:

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä 5–10 minuuttia.

Keitettäessä vedestä kloori haihtuu pois. Pesuvetenä vettä voi käyttää normaalisti kloorauksesta huolimatta. Veden käyttöohjeet on annettu erillisessä liitteessä. 

 

Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi. 

 

Tilanteen kartoittamiseksi lisänäytteitä otetaan tiistaina 21.6.2022 ja näytteiden tulokset saadaan keskiviikkona 22.6.2022.  

 

Keittokehotuksen jatkosta tiedotetaan seuraavan kerran keskiviikkona 22.6.2022 klo 15 mennessä Neven internetsivuilla

https://www.neve.fi/energiatietoa/keskeytykset-ja-hairiot

 

Lisätietoja antaa

 

Virka-aikana:

Juha Harrinkoski, Napapiirin Vesi Oy, käyttöpäällikkö 040 8267658

Ville Bayer, Napapiirin Vesi Oy, puhdasvesioperaattori 0400 239459

Anna-Maija Seppänen, Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto, terveystarkastaja 040 8212707

 

Virka-ajan ulkopuolella:

Napapiirin Vesi Oy päivystäjä 016 331 6543

 

Rovaniemi 20.6.2022

TALOUSVEDEN KÄYTTÖOHJEET SAASTUMISEN AIKANA

-     Keitä kaikki juotavaksi tai ruuanlaittoon tarkoitettu vesi. Riittävä veden keittoaika on 5–10 min. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, sitä ei tarvitse erikseen keittää.

-     Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

-     Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.

-     Muista keittää myös mehun laimentamiseen ja jääkuutioiden tekemiseen käytettävä vesi.

-     Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

-     Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamisen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti. Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen käyttöä.

-     Keittokehotusalueella vettä nauttineita henkilöitä, joilla on selkeää, pitkittynyttä, vatsatautioireilua (oksennus- ja ripulioireet), kehotetaan olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon virka-aikana hoidontarpeen arviointia sekä mahdollista näytteenottoa varten. Yhteydenotto terveydenhuoltoon tavanomaisia kanavia myöten.  Mikäli oireilu on vaikeaa, siihen liittyy korkeaa kuumetta tai yleistilan heikkenemistä, tulee olla yhteydessä päivystykseen. Lieväoireisten ei tarvitse olla yhteydessä terveydenhuoltoon, tavanomainen vatsataudin omahoito riittää.