Uutiset

Neve mukana päästöttömän energian geolämpöhankkeessa

16.6.2021

Tampereella on alkanut poraushanke, jossa tutkitaan geolämmön poraamista Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla ja yhden kaivon periaatteella. Hankkeessa on Neven lisäksi mukana 14 energiayhtiötä Suomen eri kaupungeista.

 Porausteknologia tulee Etelä-Koreasta HanJin D&B:ltä ja operaattorina toimii Thermo Rock Oy.

- Yhden kaivon toimintamallin vahvuus on sen ympäristövaikutusten vähäisyys. Kalliota ei särötetä eikä jätevesiä muodostu porausvesien suljetussa kierrossa, avaa hanketta vetävä Tampereen Sähkölaitoksen johtaja Jukka Joronen.

Energiayhtiöiden muodostama Kaupunkilämpö-konsortio testaa vesivasaratekniikkaa ensin Tampereen Tarastenjärvellä, Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen kupeessa. Siellä on tarkoitus porata aluksi kolme kilometriä syvä kaivo. Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää Suomen olosuhteisiin sopivaa poraustekniikkaa ja samalla keinoja, joilla syvästä geolämpökaivosta saatavaa lämpöä pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti osana kaukolämmön tuotantoa.

- Jos poraaminen onnistuu ja lämpöä löytyy, keskustelemme jatkostakin, lupaa Joronen.

Laskelmien mukaan noin seitsemän kilometrin syvyydessä on riittävän lämmintä, jotta geolämmöstä saadaan merkittävä uusi kaukolämmön lähde. Kaukolämpöverkkoon voidaan lämmintä vettä tuottaa monella eri tuotantomuodolla. Kaukolämpöasiakkaalle geolämpö on kiinnostava ja huoleton lisä valikoimaan, sillä asiakas pääsee hyödyntämään maaperän lämpöä ilman teknisiä muutoksia lämmönjakohuoneessa.

Geolämmön etuja ovat mm. sen päästöttömyys, uusiutuvuus, säädettävyys ja vuodenaikariippumattomuus. Se ei aiheuta kuljetuskustannuksia ja sille on valmis asiakaskunta laajojen kaukolämpöverkkojen kaupungeissa.

Rovaniemen alue otollista geolämmölle – kaukolämpöverkko mahdollistaa hyödyntämisen

Kaukolämpöä tuottava ja jakeleva Napapiirin Energia ja Vesi Oy on mukana energiayhtiöiden muodostamassa Kaupunkilämpö-konsortiossa. Geolämmön hyödyntäminen kiinnostaa Neveä, sillä yksi sen tärkeimmistä strategisista tavoitteista on siirtyä täysin uusiutuvaan energiantuotantoon vuoteen 2030 mennessä. Tämän vuoksi Neve tutkii aktiivisesti mahdollisuutta kehittää kaukolämmöntuotantoon päästötöntä teknologiaa. Mikäli hankkeen tulokset ovat rohkaisevia, voi geolämpö olla yksi vaihtoehto päästöttömälle lämmöntuotannolle myös Rovaniemellä.

- Tampereen hankkeessa mukana oleminen osoittaa, että emme vain puhu uusiutuvan ja päästöttömän energiantuotannon puolesta, vaan olemme myös aktiivisesti mukana kehittämässä ratkaisuja, sanoo Neven toimitusjohtaja Kristian Gullsten.

Rovaniemen alueen maaperä on Geologian tutkimuskeskuksen mukaan yhtä otollista maaperää geolämmön hyödyntämiselle kuin etelämpänäkin. Valmiudet geolämmön hyödyntämiselle ovat Rovaniemellä muutenkin hyvät, sillä Nevellä on kaupungin alueella valmiina laaja ja toimiva kaukolämpöverkosto, jota se kehittää aktiivisesti.

- Kaukolämpöverkko on perusta, jolle geolämmön ja muiden tulevaisuuden päästöttömien lämmitysmuotojen käyttöönotto pohjautuu. Ilman toimivaa ja kattavaa kaukolämpöverkostoa, ei geolämpöäkään voida hyödyntää, toteaa Neven tuotantojohtaja Jukka Partanen.

Hankkeessa ovat mukana Alva-yhtiöt, Etelä-Savon Energia, Kangasalan Lämpö, Kuopion Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Leppäkoski Group, Napapiirin Energia ja Vesi, Oulun Energia, Pori Energia, Porvoon Energia, Savon Voima, Tampereen Sähkölaitos, Vaasan Sähkö ja Vantaan Energia.

Lisätietoja:
www.kaupunkilämpö.fi

Poraustyömaa Tampereella