Uutiset

Neven hinnat ennallaan 2021, kaukolämpöön hiilineutraali vaihtoehto

19.11.2020

Napapiirin Energia ja Vesi konsernin kaukolämmön, veden ja sähkönsiirron hinnat pysyvät ennallaan vuonna 2021. Konsernissa sähkönsiirrosta vastaava Rovaniemen Verkko Oy sen sijaan jättää asiakkailtaan perimättä noin 1,2 miljoonan euron edestä perusmaksuja vuoden neljän ensimmäisen kuukauden ajalta.

Kuluttajalle tulee sähkönsiirron perusmaksun osalta säästöä jo tämän vuoden puolella, sillä marraskuun 2020 perusmaksua ei peritä joulukuussa saapuvassa laskussa. Kuukauden perusmaksun perimättä jättämisestä koituu Yleissähkö-tariffissa olevalle, kerrostalossa asuvalle noin 8,20 €:n ja suorasähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle, Aikasähkö-tariffissa olevalle, noin 21,70 €:n säästö. Rovaniemen Verkon siirtohinnat kuuluvat tällä hetkellä Suomen edullisimpien joukkoon.

Uusi hiilineutraali vaihtoehto kaukolämpöasiakkaille

Vuoden 2021 alusta rovaniemeläiset kaukolämpöasiakkaat voivat vaikuttaa siihen millaista energiaa Rovaniemellä ja Lapissa tuotetaan. Nevellä on tuolloin tarjolla täysin hiilineutraali kaukolämpötuote - Vihreä Lähilämpö.

Vihreän Lähilämmön tuotannossa käytetyt polttoaineet ovat uusiutuvia ja lähellä tuotettuja. Se tuotetaan lämpölaitoksissa puuperäisillä polttoaineilla eli puuhakkeella sekä metsäteollisuuden sivutuotteilla kuten purulla, puun kuorella, kutterinlastulla ja kierrätyspuulla. Vihreän Lähilämmön hinnoittelu perustuu mitattuun lämmönkulutukseen ja sen arvonlisäveroton hinta on megawattitunnilta vain 80 senttiä korkeampi kuin Neven Tyyni-kaukolämpötuotteen.

Kaukolämmön hinta pysyy vuoden 2021 ennallaan. Kaukolämmön hintaa on nostettu edellisen kerran vuonna 2015. Tuolloin korotus oli 4%.

Edullinen ja varma sähkönsiirto

Jakelukeskeytyksiä Rovaniemen Verkko Oy:n verkossa on vähän ja ne ovat lyhyitä. Lähes kaikki keskeytykset johtuvat kaupungin alueella tehtävien rakennustöiden yhteydessä sattuvista kaapelivaurioista. Tyypillisin tapaus on, että rakennustöissä olevan kaivinkoneen kauha katkaisee sähkökaapelin. Sääilmiöistä johtuvat keskeytykset ovat hyvin harvinaisia, sillä suurin osa Rovaniemen Verkon sähköverkosta on maakaapeloitu. Vikojen aiheuttamien keskeytysten kesto asiakasta kohti on ollut viimeisten viiden vuoden aikana keskimäärin alle kymmenen minuuttia vuodessa.

Toiminnan tehostaminen pitää hintojen nousun kurissa

Napapiirin Energia ja Vesi Oy on viime vuosina tehostanut toimintaansa monin keinoin. Tehostamisen tuomat säästöt näkyvät kuluttajan kukkarossa.

- Korjausvelkaa on varsinkin vesijohtoverkostossa ja sen myötä myös paineita hinnan nostolle. Olemme kuitenkin saaneet tehostettua toimintaamme ja siten hillittyä kulujamme niin hyvin, ettei tarvetta veden ja kaukolämmön hinnan nostolle vuonna 2021 ole, sanoo Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Kristian Gullsten.

Hyvä esimerkki toiminnan tehostamisesta on Suosiolan voimalaitoksen hyötysuhteen parantamiseksi vuodesta 2012 lähtien tehty määrätietoinen kehitystyö. Sähkön ja lämmön yhteistuotannon hyötysuhdetta on saatu nostettua yli 20 % viimeisen viiden vuoden aikana nykyiselle lähes 100% tasolle. Yhteensä hyötysuhteen parantaminen vuodesta 2012 on tuonut yli 3 miljoonan euron säästön vuositasolla. Tehokkuuden parantamisella saadaan muiden tuotannollisten kulujen nousua hillittyä, kun säästöt tulevat muun muassa polttoaineen kautta.

Sähkölinja