Uutiset

Paistorasvat polttoaineeksi - Kinkkutemppu 2020 käynnistyy 18. joulukuuta

17.12.2020

Joulun aikaan paistettavasta kinkusta ja monista muistakin jouluruuista jää yli rasvaa. Ylimääräiseksi jäävän rasvan kanssa pitää ehdottomasti muistaa, ettei se kuulu viemäriin. Sen sijaan rasva kannattaa viedä keräyspisteeseen. Valtakunnallinen Kinkkutemppu -hyväntekeväisyyskampanja, haalii keräyspisteiden avulla rasvan talteen ja valmistaa siitä biodieseliä.

Jos paistorasvoja kaataa viemäriin, on tukos hyvin todennäköinen ja puhdistus hankalaa. Juoksevat lämpimät rasvat jämähtävät viileässä viemärissä nopeasti kiinni putken seinämiin ja pahimmillaan rasvatukos voi saada aikaan jäteveden tulvimisen asuntoon. Jätevedenpuhdistamollakin rasva on ongelma, sillä se vaikeuttaa jäteveden puhdistusta.

Suomalaisten jouluruokien paistinrasvat kierrätetään jo viidettä perättäistä kertaa uusiutuvaksi dieseliksi. Yhden kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä. Ja kinkkuahan Suomessa syödään – 7 miljoonaa kiloa joka joulu, jos tarkkoja ollaan.

Kinkkutemppu pyrkii keräämään tänä jouluna 250 000 suomalaisen kotitalouden paistinrasvat keräykseensä. Kun diesel valmistetaan jätteistä ja tähteistä, on se myös ilmastolle ystävällisempää. Jätteistä ja tähteistä tuotetulla uusiutuvalla dieselillä on jopa 90 % pienempi CO2-jalanjälki kuin fossiilisella dieselillä.


Lue lisää ja katso keräyspisteet: www.kinkkutemppu.com

Lyhyt ohje rasvan keräykseen

  • Avaa ja huuhtele tyhjä kartonkitölkki. Ei lasia, muovia tai metallia!
  • Kaada paistinrasva varovasti tölkkiin.
  • Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen 18.12.2020–8.1.2021.

Keräyspisteet jouluna 2020

Kierrätyspuisto Residuum
Betonitie 1, 96320

K-Citymarket Rovaniemi
Pulkamontie 1, 96900
Neste Oil A24 -aseman puoleinen parkkialue. *

K-Market Sinettä
Sinetänsalmentie 8, 97220

K-Supermarket Rinteenkulma
Koskikatu 25, 96200

Kinkku pöydällä