Uutiset

Rovaniemen Verkko palauttaa ylijäämäänsä toimintasuunnitelmansa mukaisesti

22.11.2022

Rovaniemen Verkko jatkaa kertyneen ylijäämänsä palauttamista asiakkailleen toimintasuunnitelmansa mukaisesti. Perusmaksuttomat kuukaudet tuovat sen asiakkaille vuoden 2022 ja 2023 aikana palautuksia vielä yhteensä 2,7 miljoonaa euroa.

Rovaniemen Verkko palauttaa ylijäämäänsä toimintasuunnitelmansa mukaisesti

Sähkönsiirtoyhtiöiden kohtuullista tuottoa valvoo Energiavirasto neljän vuoden valvontajaksoina. Nyt meneillään oleva valvontajakso alkoi vuonna 2020 ja päättyy vuoden 2023 lopussa. Rovaniemen Verkolla oli ylijäämää edelliseltä neljän vuoden valvontajaksolta, joten se palauttaa ylijäämää asiakkailleen muun muassa perusmaksuttomien kuukausien kautta.

RoVe oikaisee virheellistä tietoa - toimiin on ryhdytty ja ne etenevät suunnitelman mukaan

Yle uutisoi 20. marraskuuta yhteensä kahdeksan sähkönsiirtoyhtiön jäävän ylijäämän puolelle kuluvan valvontajakson kahden ensimmäisen vuoden ajalta. Uutisen mukaan yksi näistä yhtiöistä olisi Rovaniemen Verkko Oy. Uutisessa myös kerrotaan, ettei Energiavirastolla ole tiedossa, että Rovaniemen Verkko olisi ryhtynyt toimiin alijäämän palauttamiseksi.

Toimitusjohtaja Joni Hemmilä kummastelee uutista, sillä Rovaniemen Verkko on tiedottanut useita kertoja asiakkaidensa perusmaksuttomista kuukausista ja ne on huomioitu laajasti myös valtakunnallisessa mediassa. Hemmilä on vakuuttunut, että valvontajakson loppuun mennessä ylijäämä on kuitattu toimintasuunnitelman mukaisesti. Sitä hän ei tiedä, miksi Energiavirastosta on annettu Ylelle tieto, jonka mukaan toimiin ei olisi ryhdytty. Hemmilä kuitenkin epäilee, ettei Energiavirastossa ole huomattu perusmaksuttomien kuukausien olevan ylijäämän palautusta asiakkaille.

– Olemme tehneet töitä ylijäämän palauttamiseksi koko valvontajakson ajan ja tämä työ jatkuu suunnitelman mukaan. Kumulatiivinen ylijäämämme oli vuoden 2019 lopussa noin 4 miljoonaa euroa, mutta vuoden 2021 lopussa se oli enää 2,7 miljoonaa euroa. Tähän on päästy muun muassa jättämällä perimättä asiakkailtamme sähkönsiirron perusmaksu lukuisten kuukausien ajalta, selventää Hemmilä.

Jakeluyhtiöt saavat myös kevennyksen omiin kuluihinsa, kun kantaverkkoyhtiö Fingrid alentaa niiltä perimiään maksuja yhteensä 300 miljoonaa euroa. Myös tämä, siirtoyhtiön tuottoa lisäävä muutos on Hemmilän mukaan huomioitu toimintasuunnitelmassa.

Edullinen ja varma sähkönsiirto

Rovaniemen Verkko on jo vuosien ajan ollut Suomen edullisimpien sähkönsiirtoyhtiöiden joukossa. Energiaviraston tilastoissa se on tällä hetkellä Suomen 7. halvin sähkönsiirtäjä noin 80 yhtiön joukossa kun tarkastellaan pientaloa, jonka sähkönkäyttö on noin 5 000 kWh/vuosi.

Jakelukeskeytyksiä Rovaniemen Verkko Oy:n verkossa on vähän ja ne ovat lyhyitä. Lähes kaikki keskeytykset johtuvat kaupungin alueella tehtävien rakennustöiden yhteydessä sattuvista kaapelivaurioista. Tyypillisin tapaus on, että rakennustöissä olevan kaivinkoneen kauha katkaisee sähkökaapelin. Sääilmiöistä johtuvat keskeytykset ovat hyvin harvinaisia, sillä suurin osa Rovaniemen Verkon sähköverkosta on maakaapeloitu. Vikojen aiheuttamien keskeytysten kesto asiakasta kohti on ollut viimeisten viiden vuoden aikana keskimäärin alle kymmenen minuuttia vuodessa.