Uutiset

Sähköinen liikenne on jo arkipäivää Lapissa - Neven asemilla 5-vuotissynttärit

9.10.2020

Sähköinen liikenne jatkaa kiihtyvää kasvuaan Lapissa muun Suomen tavoin. Vaikka polttomoottoriautojen myynti on notkahtanut, on sähköautojen ja lataushybridien myynti kasvanut.

Sähköautot latauksessa Rinteenkulman parkkihallissa.

Myös Neven ajoneuvoista osa on jo ladattavia sähköautoja. Nämä Volkswagenin GTE Plug-In hybridi Passat, sekä täyssähköauto ID3 korvasivat kaksi dieselkäyttöistä, työkäytössä ollutta autoa.

Kun Neve ja latausasemia operoiva Virta LTD avasivat ensimmäisen julkisen latauspisteensä Rinteenkulman parkkitaloon vuonna 2015, liikkui Lapin teillä vain kourallinen sähköautoja. Nyt täyssähköauto tai lataushybridi on jo tavallinen näky liikenteessä. Lapissa on nyt kaikkiaan noin 200 latauspistettä. Pikalatureita Lapin Latausverkostosta löytyy Pellon Vihreältä pysäkiltä ja Rovaniemen Rinteenkulmasta. Vaikka suuri osa latauksista tehdäänkin kotona, näkyy sähköisen liikenteen kasvu myös Neven latauspalveluiden käytössä. Latausten määrä on viisinkertaistunut alkuajoista.

- Kevättalven ja kevään aikana latauksissa näkyi selkeä koronakuoppa, mutta vastaavasti heinä-elokuussa varsinainen latauspiikki kiihtyneen kotimaan matkailun myötä. Nyt näyttää, että latauspalvelujen kysyntä on autokannan kasvun myötä noussut uudelle tasolle, kertoo Neven sähköisen liikenteen kehityspäällikkö Jouni Karasti.

Neven latausasemista selvästi suosituin on edelleen Rinteenkulma, jossa tehdään yli puolet Neven asemien latauksista. Seuraavana tulee Pellon Vihreän Pysäkin asemat, noin kolmanneksen osuudellaan. Molemmissa paikoissa on käytössä pikalatausasemat. Rinteenkulman tapainen kauppakeskus on Karastin mukaan sijainniltaan erinomainen latauspisteelle. Seuraavaa pikalatauspistettä suunnitellaankin Eteläkeskukseen.

Myös Neven kalusto sähköistyy

Napapiirin Energia ja Vesi Oy:llä on ollut viitisen vuotta käytössä Volkswagen e-Golf täyssähköauto. Nyt lokakuussa kaksi dieselkäyttöistä työautoa korvattiin Volkswagen ID.3 täyssähköautolla sekä Passat lataushybridillä. Vanhan e-Golfin tilalle tulee alkutalvesta Nissan Leaf täyssähköauto.

- Sähköisten latauspisteiden lisääminen ja sähköisen liikenteen edistäminen on linjattu Neven ympäristötavoitteisiin. Omassa käytössämme olevan ajoneuvokannan sähköistäminen on luonnollinen osa näitä tavoitteita, sanoo Karasti.

Neve, Virta LTD ja Pellon kunta juhlistavat viisivuotista yhteistyötään lauantaina 10.10.2020 tarjoamalla kaikilla Neven latausasemilla Lapissa ilmaisen latauksen.

Latauspisteet löydät osoitteesta: https://www.lapinlatausverkosto.fi/latauspisteet