Uutiset

Uusi lappilainen valokuituverkko tukee Pyhätunturin ja muunkin Koillis-Lapin alueen kasvua ja kehittymistä

24.11.2022

Aidosti lappilaista valokuitua on rakennettu jo vuodesta 2016, jolloin Neve aloitti Rovaniemellä kuituverkon rakentamisen. Tänä vuonna se on tuonut paremmat yhteydet myös muualle Lappiin.

Uusi lappilainen valokuituverkko tukee Pyhätunturin ja muunkin Koillis-Lapin alueen kasvua ja kehittymistä

Kysyntää on ollut erityisesti vauhdilla kasvavan Pyhätunturin alueella, mutta valokuituverkko on saavutettavissa jo Kemijärveltä Pelkosenniemelle ja Savukoskelle sekä myös Enontekiölle saakka.

– Nopean ja häiriötön valokuituyhteys on kehittyvien kuntien näkökulmasta erittäin merkittävä asia. Yritykset, etätyön tekijät, matkailijat ja paikalliset asukkaat ovat päivittäin yhä enemmän verkossa, joten luotettava ja pätkimätön tietoliikenneyhteys on kaiken A ja O, sanoo Neven digitaalisen liiketoiminnan johtaja Hannu Vaara.

Moni Lapista loma-asunnon hankkinut hyödyntää sitä myös yrityskäytössä. Tälle kasvavalle joukolle nopeat ja ennen kaikkea suojatut tietoliikenneyhteydet ovat erittäin merkittävä asia.

– Vanhojen verkkojen toimiminen luotettavasti ei onnistu enää. Yritysten lisäksi myös etätyö ja verkkokokoukset vaativat luotettavat yhteydet. On vaikea kehittää aluetta ja houkutella uusia asukkaita, jos tietoliikenne ei toimi, Vaara pohtii.

Kiinteistöautomatia ja suorotoistopalvelut asettavat omat vaatimuksensa yhteyksille

Alueen kehittymisen yhteydessä tulisikin Hannu Vaaran mukaan puhua enemmänkin symmetrisistä valokuituyhteyksistä, jotka varmistavat laadun ja toimivuuden esimerkiksi etätöissä tai kun katsoo suoratoistopalvelun tv-ohjelmia - puhumattakaan tänä päivänä yhä yleisemmästä kiinteistöautomatiasta tai niistä hetkistä, kun matkailija haluaa ottaa kotiväkeensä videoyhteyden Lapista esimerkiksi Aasiaan.

– Nykyisin lataus- ja lähetysnopeudelta vaaditaan jo enemmän. Tämän takia Neven toimintavarma, viimeisimmällä tekniikalla tehty valokuitu on ehdottomasti toimivin, Hannu Vaara selittää.

Lähivuosina koko Koillis-Lapista halutaan tehdä aidosti nopea. Tarkoitus on siis päästä rakentamaan valokuituverkkoa laajasti eri puolilla aluetta.

– Laajennamme valokuituverkkoa katukohtaisen kysynnän mukaisesti. Esimerkiksi ensi kesän rakentamisen suunnittelu pääsee jo käyntiin niillä kaduilla, joilla on ollut hyvin kysyntää valokuidullemme. Mikäli oman mökin tai kodin nopeammat yhteydet kiinnostavat, kannattaa yhteyttä meihin, Vaara neuvoo.

Mikä valokuitu?

  • Valokuitu on ohut johdin, jossa voidaan siirtää tietoa laservalolla erittäin nopeasti.
  • Valokuituverkko kaivetaan maahan, joka itsessään jo tuo turvallisuutta ja huoltovarmuutta toimivuuteen.
  • Valokuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton, jonka ansiosta valokuitu on tiedonsiirtotekniikkana ylivertainen.
  • Myös langattomat 4G- ja 5G-yhteydet rakentuvat valokuituverkon päälle.
  • Valokuitu on myös ympäristöystävällinen tiedonsiirtotapa, koska energiatehokkuus on verrattain ylivoimainen.