Kysymys / Vastaus Aurinkosähköjärjestelmät

K: Onko aurinkosähköjärjestelmästä todellista hyötyä?

V: Auringosta säteilee käsittämättömän suuri määrä energiaa, joka odottaa hyödyntämistä. Aurinkopaneeleihin investoimalla kiinteistösi energiatehokkuus paranee, ja samalla olet omavarainen energiantuottaja ja turvaat tasaisen energian hinnan pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi aurinkoenergia on erittäin ympäristöystävällinen ratkaisu, sillä se on täysin päästötöntä energiaa.

K: Ei kai aurinkopaneeleja kannata asentaa Suomeen, koska aurinko ei paista täällä tarpeeksi?

V: Tämä on vanhentunutta tietoa. Aurinkopaneelit tuottavat energiaa aina kun aurinko paistaa, joten Suomessa tämä tarkoittaa kesäisin lähes kellon ympäri tapahtuvaa sähköntuotantoa. Paras tuotantokausi on maaliskuusta lokakuulle. Erittäin korkea lämpötila ei myöskään luuloista huolimatta ole aurinkopaneeleille paras mahdollinen. Kun lämpötila nousee todella korkeaksi, paneelien tuotto heikkenee. Suomen viileä, kuivahko ilmasto on itse asiassa optimaalinen paneeleiden tuoton kannalta.

K: Ovatko aurinkosähköjärjestelmät taloudellisesti kannattavia?

V: Nykyisillä sähkönhinnoilla ja optimaalisella tuotolla järjestelmän takaisinmaksuaika on hyvissä kohteissa vain noin 12-15 vuotta, ja useimmissa yrityskohteissa Business Finlandin energiatuella jopa alle 10 vuotta. Neven NAPS aurinkopaneelien tehotuottotakuu (80% alkuperäisestä) on 26 vuotta, mutta se voi tuottaa sähköä lähes 50 vuotta. Järjestelmä siis tuottaa sähköä valtavan pitkään sen takaisinmaksuajan jälkeen täysin ilmaiseksi. Jos aurinkopaneeleilla tuottamasi sähkö ylittää kulutuksesi, voit myydä ylijäämäsähkön ja saada tuloja järjestelmälläsi.

K: Pitääkö minun maksaa veroa omasta sähköntuotannosta tai ylijäämäsähkön myynnistä?

V: Jos aurinkovoimalasi nimellisteho on enintään 50 kilovolttiampeeria ja tuotat sähköä ensisijaisesti omaan käyttöön, niin omasta tuotannosta ei tarvitse maksaa veroja. Kotitalouksien myyntitulot ylijäämäsähköstä kuuluvat tuloverotuksen piiriin, mutta Verohallinon mukaan myynnistä ei jää verotettavaa tuloa silloin, kun myydyn sähkön määrä on ostettua sähköä pienempi. Lisätietoa Verohallinnon ohjeessa Kotitalouden sähköntuotannon tuloverotus.

K: Pitääkö aurinkopaneeleita huoltaa?

V: Aurinkopaneelien huoltotarve on olematon. Paneeleja voi silloin tällöin pyyhkiä puhtaiksi samaan tapaan kuin ikkunoita, jotta lika ei peitä niitä. Vesisadekin puhdistaa pintoja. Neven kaikilla paneeleilla on 13 vuoden rakenteellinen takuu, inverttereillä takuuaika on 5 vuotta ja asennuksella 2 vuotta.

  1. Kodin Aurinkosähkö
    Kodin Aurinkosähkö

    Aurinkosähköjärjestelmä käyttötarpeen mukaan