Usein kysytyt kysymykset sähkölaskusta, sähkösopimuksesta ja sähkön kulutuksesta
Sähkösopimukset ja laskutus
Miksi tarvitsen sähkösopimuksen?
Jotta voit käyttää kotonasi sähköä, tarvitset sekä sähkönsiirto että sähkönmyyntisopimuksen. Voit valita sähkönmyyjäsi ja kilpailuttaa sähkösopimuksesi. Sähkönsiirtosopimus tehdään sen jakeluverkonhaltijan kanssa, jonka alueella kiinteistö sijaitsee.
Muutin juuri kerrostaloasunnosta toiseen. Miten teen sähkösopimuksen?
Sähkösopimus ja siihen liittyvät muutokset tehdään omalle sähkönmyyjällesi. Myyjän yhteystiedot löytyvät esimerkiksi sähkölaskulta tai voit kilpailuttaa oman sähkösopimuksesi Energiamarkkinaviraston ylläpitämälllä ja puolueettomalla sivustolla osoitteessa www.sahkonhinta.fi. Sähkönmyyjäsi ilmoittaa uuden asuntosi osoitetiedot meille ja sähkönsiirtosopimus muodostuu sitä kautta automaattisesti. Rovaniemen Verkko Oy toimii verkkoyhtiönä ja on sähkönsiirtäjäsi. Sähkön siirron osuutta ei voi kilpailuttaa.
Myyn/Ostin omakotitalon, mitä minun tulee tehdä, jotta sähköliittymä siirtyy uudelle omistajalle/minulle?
Sähköliittymä on irtainta omaisuutta. Sähköliittymän siirtymisestä tulee olla maininta kauppakirjassa. Ostajan tai myyjän tulee toimittaa kopio kauppakirjasta tai ilmoittaa kaupasta muulla kirjallisella dokumentilla sähkönsiirtoyhtiölle. Lomake liittymänsiirtoon löytyy täältä. Omistusoikeuden siirtymisen jälkeen lähetämme uudelle omistajalle sopimukset allekirjoitettavaksi. Muistathan ilmoittaa omasta muutosta myös sähkönmyyjällesi.
Päivittyykö uusi osoite postin/maistraatin ilmoituksella myös Nevelle?
Ei päivity. Osoitteenmuutos tulee aina ilmoittaa Nevelle erikseen.
Miksi minulle tulee kaksi sähkölaskua?
Sähkölasku koostuu sähkön siirrosta ja sähkön myynnistä. Paikallinen verkkoyhtiö eli Rovaniemen keskustan alueella Rovaniemen Verkko Oy laskuttaa sähkön siirron, joka koostuu siirretyistä kilowattitunneista sekä valtiolle maksettavista sähköverosta ja arvonlisäverosta. Sähkön myynnistä laskuttaa valitsemasi sähkönmyyntiyhtiö. Aikaisemmin olet voinut saada samalla laskulla sähkönsiirron ja sähkönmyynnin, mutta jatkossa laskut tulevat kaikille asiakkaillemme erillisinä.
Voinko solmia sähkösopimuksen tuttavani/sukulaiseni puolesta?
Sähkösopimusta ei voi tehdä kolmannen osapuolen puolesta, vaan sopimus tulee tehdä henkilökohtaisesti.
Voiko alaikäinen solmia sähkösopimuksen?
Lähtökohtaisesti ei voi. Mikäli muuttaja on alaikäinen, voidaan sähkösopimus tehdä huoltajan tai muun täysi-ikäisen henkilön nimiin.
Päätin sähkösopimukseni, milloin saan loppulaskun?
Laskutamme kerran kuukaudessa ja loppulasku tulee saman rytmin mukaisesti. Normaalisti seuraavan kuukauden ensimmäisellä viikolla.
Unohdin päättää sähkösopimukseni kun muutin pois asunnosta. Voinko päättää sen jälkikäteen muuttopäivälle?
Poismuuttajan vastuulla on päättää oma sähkösopimus. Mikäli poismuutosta ilmoitetaan jälkikäteen, päätetään sopimus tavallisesti ilmoituspäivään ja loppulaskutetaan siihen asti.
Miksi sama maksumuistutus tulee kahteen kertaan? Pitääkö kummatkin laskut maksaa?
Sain maksumuistutuksen. Voinko vielä maksaa laskun alkuperäisellä laskulla?
Sain maksumuistutuksen. Onko minulle nyt luottotiedoissa merkintä?
Olen hukannut sähkölaskuni tai en ole saanut sitä ollenkaan. Mitä voin tehdä?
Sähkönkulutus ja kulutuksen seuranta
Onko omia kulutuksia mahdollista seurata mitenkään?
Tuleeko minun ilmoittaa sähkömittarinlukema teille?
Ei tarvitse. Rovaniemen Verkon alueella mittarit ovat etäluettavia. Omaa sähkönkulutustasi voit seurata kirjautumalla Assari -palveluun.
Minulla on käytössä aikasähkötariffi. Miksi sähkökeskuksesta kuuluu kolahdus iltaisin aina eri aikaan? Toimiiko yösähkön päällekytkeytyminen silloin oikein?

-
Yrityksen sähköliittymä
Yrityksen sähköliittymä on tarkoitettu tyypillisesti kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöille, teollisuushalleille sekä liikekiinteistöille tai muille kiinteistöille, joissa tehon tarve on suuri.