Usein kysytyt kysymykset asukkaan vesilaskusta, vesisopimuksesta ja laskutuksesta


Kuinka usein vesilukema tulee ilmoittaa ja missä lukeman voi ilmoittaa?

Rekisteröitymällä Assariin osoitteessa neve.fi/assari, voit ilmoittaa lukeman, vaikka joka kuukausi, jolloin pystyt myös seuraamaan kulutuksiasi ilmoittamiesi lukemien mukaisesti. Vesilukeman voit ilmoittaa myös suoraan asiakaspalveluumme henkilökohtaisesti, puhelimella, chatissa tai sähköpostilla. Vesilaitoksen toimesta lukemaa pyydetään kerran vuodessa lukemakortilla.

Miksi maksan perusmaksua, vaikka en joka kuukausi käytä vettä, esimerkiksi loma-asunnossa? 

Perusmaksulla katetaan liittymän ylläpitokustannuksia, koska liittymä on kuitenkin koko ajan käytettävissäsi. Perusmaksuilla katetaan myös putkiverkoston ylläpitoa sekä vedenpuhdistus- ja jätevedenpuhdistuslaitosten ylläpitoa.

Miksi maksan käyttömaksua? 

Maksu veloitetaan kiinteistössäsi tai asunnossasi käyttämästäsi puhtaasta vedestä ja jätevedestä. Maksut käytetään veden käsittelyn ja jäteveden puhdistuksen aiheuttamiin kustannuksiin. 

Miksi veden tasauslaskussa hyvitetty summa ei täsmää aiemmin maksamieni laskujen summaan? 

Tasauslaskussa hyvitetään tai lisäveloitetaan ainoastaan kulutetun veden ja jäteveden määrä euroina. Tulee huomioida, että perusmaksuja ei hyvitetä eli veloitetut perusmaksut eivät ole hyvityksessä mukana.

Miksi laskutetaan arviota, vaikka on etäluettava mittari? 

Osa etämittareista luetaan autoajoina, jolloin lukuväli voi joissain tapauksissa olla harvemmin. Tällöin voidaan laskuttaa arviolaskuna. Laskutus tasataan aina kun lukema saadaan. Rekisteröitymällä Assariin osoitteessa neve.fi/assari, voit ilmoittaa lukeman, vaikka joka kuukausi, jolloin pystyt myös seuraamaan kulutuksiasi ilmoittamiesi lukemien mukaisesti.

Voiko vuosikulutusarvioita pienentää/suurentaa? 

Kyllä voi. Vuosikulutusarvion muutosta varten tarvitsemme vesimittarilukeman, joka päivittää vuosikulutusarvion. Myös kiinteistön asukasmäärän muutokset otetaan huomioon. Rekisteröitymällä Assariin osoitteessa neve.fi/assari, voit ilmoittaa lukeman, vaikka joka kuukausi, jolloin pystyt myös seuraamaan kulutuksiasi ilmoittamiesi lukemien mukaisesti. 

Päivittyykö uusi osoite postin/maistraatin ilmoituksella myös Nevelle? 

Ei päivity. Osoitteenmuutos tulee aina ilmoittaa Nevelle erikseen.

Miksi sama maksumuistutus tulee kahteen kertaan? Pitääkö kummatkin laskut maksaa? 

Mikäli vesisopimus on kahden henkilön nimissä, lähetetään sama maksumuistutus kummallekin sopimuskumppanille erikseen. Lasku kuitenkin tulee maksaa vain kerran.

Sain maksumuistutuksen. Voinko vielä maksaa laskun alkuperäisellä laskulla? 

Jotta perintäkulut eivät jää maksamatta ja kerry jatkossa suuremmiksi, tulee maksaminen suorittaa muistutuslaskulla. Mikäli käytät maksamiseen alkuperäistä laskua, tulee perintäkulut kuitenkin suorittaa perintäyhtiölle. Laskun eräpäivän siirrosta tässä vaiheessa kannattaa olla yhteydessä maksumuistutuksen lähettäneeseen perintäyhtiöön.

Sain maksumuistutuksen. Onko minulle nyt luottotiedoissa merkintä? 

Maksumuistutus ei aiheuta merkintää luottorekisteriin. Mahdollinen merkintä luottorekisteriin tulee vasta käräjäoikeuden käsittelyn jälkeen. Perinnän vaiheista voit lukea lisää perintäyhtiön nettisivuilta.

Olen hukannut vesilaskuni tai en ole saanut sitä ollenkaan. Mitä voin tehdä? 

Paperilaskussa on aina riski laskun hukkumisesta. Siirtymisellä e-laskuun varmistat, että laskut pysyvät tallessa ja saat ne aina ajallaan. E-laskusopimuksen solmit helposti omassa verkkopankissasi. Hukkaan menneen laskun tiedot voit kuitenkin pyytää asiakaspalvelustamme.

Miten pitää toimia kiinteistön omistuksen siirtyessä? Mitä pitää tehdä, kun myy tai ostaa kiinteistön?

Uuden omistajan tulee toimittaa kauppakirja tai muu dokumentti, jossa on maininta liittymien siirtymisestä sekä uuden omistajan laskutustiedot. Sekä myyjän että ostajan vastuulla on huolehtia muuttopäivän mittarinlukeman ilmoittamisesta, jotta laskutus siirtyy uudelle omistajalle haluttuna päivänä.

Miten toimin, kun vuokraan omakotitalon? 

Jos vesimaksu ei kuulu vuokraan, tulee toimittaa vuokrasopimuksesta kopio sekä vesimittarilukema muuttopäivältä.

Tarvitseeko lisätä astianpesukoneeseen suolaa? 

Rovaniemellä vesi on pehmeää, joten ei tarvitse.

Millainen vedenlaatu asuinalueellani on?

Tietoa asuinalueesi vedenlaadusta löydät Neven nettisivuilta täältä

Veden seassa tulee sakkaa tai vesi on värjäytynyttä. MItä pitää tehdä?

Putkistoista voi toisinaan irrota sakkaa, joka näkyy vedessä hiutaleina tai värjäyminä. Tämä johtuu yleensä putkistojen huoltotöistä tai putkirikoista lähialueella. Nämä voivat olla lähtöisin myös kiinteistöjen omista putkista. Ongelma poistuu yleensä vettä juoksuttamalla, mutta vikatilanteen jatkuessa ota yhteys taloyhtiösi kiinteistöhuoltoon tai Neven asiakaspalveluun. 

Vettä ei tule hanasta tai paine on poikkeuksellisen huono?

Tarkista onko alueellasi voimassa oleva vedenjakelua koskeva häiriötiedotus. Häiriötiedotteet löydät täältä. Ilmoitamme vedenjakelun keskeytyksistä myös Neven facebook-sivulla ja kiinteistöihin jaettavilla tiedotteilla.  

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.