Usein kysytyt kysymykset omakotirakentajan sähköliittymistä

Milloin tarvitsen sähköliittymän? 

Sähköliittymä liittää kiinteistön jakeluverkonhaltijan sähköverkkoon. Uusi sähköliittymä on hankittava kun rakennetaan uutta kiinteistöä, kuten omakotitaloa, rivitaloa, kerrostaloa tai liikekiinteistöä. Sähköliittymä hankitaan siltä jakeluverkonhaltijalta, jonka alueella rakennettava kiinteistö sijaitsee. Sähköliittymä siirretään kiinteistökaupassa kiinteistön seuraavalle omistajalla. Sähköliittymä on irtainta omaisuutta. 

Mistä sähköliittymä tilataan? 

Rovaniemen Verkko Oy vastaa sähkön siirrosta ja jakelusta Rovaniemen kantakaupungin alueella. Voit tilata sähköliittymän täältä tai ottamalla yhteyttä myyntiimme. Jos olet epävarma minkä yhtiön verkkoalueella olet rakentamassa, voit varmistaa asian myynnistämme kertomalla rakennuspaikan osoitteen. Sähköliittymän tilaamisen jälkeen toimitamme sinulle liittymäsopimuksen sähköisesti allekirjoitettavaksi.

Missä vaiheessa sähköliittymä pitää tilata? 

Liittymätilauksen voit tehdä heti, kun tiedät tarvittavan pääsulakekoon. Erityisesti rakennuskauden aikana tilaus kannattaa tehdä ajoissa, jotta rakennusprojekti ei viivästy sähköjen puuttumisen takia. Toimitusaikamme sähköliittymälle ovat vyöhykkeellä 1 8 viikkoa liittymissopimuksen voimaantulosta ja vyöhykkeellä 2 14 viikkoa liittymissopimuksen voimaantulosta. 

Mistä tiedän minkä kokoisen liittymän ja pääsulakkeen tarvitsen? 

Tarvittava pääsulakeko määritellään sähkösuunnitelmassa. Keskustele sähkösuunnittelijasi kanssa ennen liittymän tilaamista. Yleisimmin omakotitaloon riittää sulakoko 3x25A tai 3x35A.

Voiko sähköliittymää suurentaa sopimuksen teon jälkeen? 

Liittymän suurentamisen mahdollisuudesta kannattaa olla yhteydessä myyntiin, josta saat hintatiedot suuremmalle liittymälle.

Miten sähköliittymän hinta määräytyy? 

Liittymismaksu määräytyy liittymän sijainnin (vyöhyke) ja pääsulakekoon perusteella. 

Mitä hinnoittelussa käytettävät vyöhykkeet tarkoittavat?

Vyöhykemäärittely perustuu kohteen etäisyyteen lähimmältä muuntamolta. Vyöhykkeen 1 hintoja sovelletaan alueilla, joilla on voimassa oleva vahvistettu asemakaava sekä liittymille, joiden linnuntietä mitattu etäisyys on enintään 50 m olemassa olevalta muuntamolta ja pääsulake on enintään 3 x 160 A. Sulakekooltaan suuremmille liittymille on määritetty keskimääräinen ampeerikohtainen hinta. Yli 400 A liittymät toteutetaan keskijänniteliittyminä. Uusilla asemakaava-alueilla sähköverkko rakennetaan valmiiksi samanaikaisesti kunnallistekniikan kanssa. Vyöhykettä 2 ovat vyöhykkeen 1 ulkopuoliset alueet, kun liittymältä linnuntietä mitattu etäisyys on alle 400 m olemassa olevalta muuntamolta ja pääsulake enintään 3 x 160 A. Sulakekooltaan suuremmille liittymille on määritetty keskimääräinen ampeerikohtaisen hinta. Yli 400 A liittymät toteutetaan keskijänniteliittyminä.

Mitä sähköliittymä sisältää? 

Liittymä sisältää:

 • Jakeluverkon rakentamisen tontin rajalle
 • Talojohdon liittämisen jakeluverkkoon tontin rajalla
 • Yhden etäluettavan mittarin ja asennuksen
  Liittymä ei sisällä perusmaadoitusta, tontin sisäisiä töitä eikä tonttikeskusta, johon sähkömittari asennetaan. Mikäli sähkösuunnitelma vaatii toisen sähkömittarin, voit tilata sen erillishintaan liittymän tilauksen yhteydessä. Lisätiedot liittymän hinnasta ja lisäpalveluista löydät täältä

Mihin olen yhteydessä tontin sisäisistä sähkötöistä? 

Voit pyytää tarjouksen tontin ja rakennuksen sisäisistä sähkötöistä esimerkiksi paikallisilta sähköurakointia harjoittavilta yrityksiltä.

Tarvitsenko erikseen työmaa-aikaisen sähköliittymän? 

Omakotitalon rakennustyömaalle ei tarvita erikseen työmaa-aikaista sähköliittymää, jos pysyvä sähköliittymä toimitetaan jo rakennusaikana tonttikeskukseen. Tonttikeskus toimii rakennusaikana työmaakeskuksena.

Vaatiiko sähköjen kytkentä muuta kuin liittymäsopimuksen?

Sähköjen kytkentää varten sähköurakoitsijan tulee toimittaa verkkoyhtiölle mittarointipyyntölomake sekä tarvitset sähkönmyyjän, jonka kanssa solmit sähkösopimuksen. Sähkönmyyjän voit valita itse. Sähkönmyyjä tulee olla valittuna ja mittarointipyyntölomake toimitettuna 14vrk ennen sovittua kytkentäpäivää. Mittarointilomake löytyy täältä.

Milloin saan laskun sähköliittymästä? 

Toimitamme liittymälaskun ilmoittamaasi laskutusosoitteeseen sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Maksuehto laskuillamme on normaalisti 14vrk.

 

 1. Kodin Sähköliittymä
  Kodin Sähköliittymä

  Sähköliittymä omakotitaloon.

  Tarjous alk. 2 604,00 € (sis. alv. 24 %)