Uutiset

Sähköautoista energiavarastoja - uusia latausasemia Rovaniemelle

20.1.2020

Napapiirin Energia ja Vesi Oy on avannut Rovaniemelle ensimmäisen kaksisuuntaisen sähköautojen latausaseman. V2G, vehicle-to-grid -tyyppinen lataus mahdollistaa sähköauton akun käyttämisen sähkövarastona. Myös Rinteenkulman kauppakeskuksesta varastetun aseman tilalle on nyt saatu uusi latausasema.

V2G latausasema Viirinkankaalla.

Ensimmäinen latausasema avattiin Viirinkankaan sähköasemalle Kemintien kupeeseen. Toinen asennetaan piakkoin Lapin keskussairaalan lähistöllä sijaitsevalle Kuukkelintien sähköasemalle. Latusasemat ovat kaikille avoimia ja niiden operaattorina on Virta LTD.

V2G-latausasemat ja niiden yhteyteen asennetut akustot ovat osa valtakunnallista Hajautetut energiavarastot -kärkihanketta. Nyt avatut asemat ovat siis osa tuotekehitystä, joka tähtää tulevaisuuden energiavarastojen hyödyntämiseen. Vehicle to grid latausasemia on Suomessa käytössä jo muutamia ja uusimmat autot tukevat kaksisuuntaista sähkönsiirtoa.

Sähköauton omistaja voi kotioloissa hyödyntää kaksisuuntaisuutta vaikkapa säilömällä aurinkokennojen tuottamaa sähköä autonsa akustoon ja purkaa sen myöhemmin taas takaisin käyttöönsä. Suuremmassa kuvassa energiavarastot taas tuovat vakautta koko maan verkon toimintaan. Ne toimivat tarvittaessa säätösähkönä ja varmistavat osaltaan, ettei verkon taajuus pääse tipahtamaan hankalissakaan olosuhteissa, esimerkiksi sähköntarpeen hetkellisesti kasvaessa tai sähkön saatavuuden heiketessä.

Rinteenkulman pikalatausasema jälleen toiminnassa

Lokakuussa 2019 hämmästeltiin Rovaniemellä varsin erikoista varkautta, kun Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n sähköautojen pikalatausasema varastettiin Kauppakeskus Rinteenkulman pysäköintihallista. Nyt tilalle on saatu uusi asema, joka on entistä tarkemmin kameravalvottu ja vastaava varkaus tehty muutenkin paljon hankalammaksi.

Varastetun latausaseman kohtalo on edelleen mysteeri. Tavalliselle ihmiselle latausaseman varastamisesta ei ole mitään hyötyä, joten kyseessä lienee niin sanottu tilaustyö ja asema on jo Suomen rajojen ulkopuolella. Vastaavia latausasemien varkauksia on tapahtunut muutamia myös Norjassa.

Vaikka pikalatausasema varastettiinkin, oli mennyt joulukuu silti viime vuoden vilkkain kuukausi Neven latausasemalla Rinteenkulmassa.

Sähköautojen V2G latauspiste Viirinkankaalla. Nissan Leaf latauksessa.